В отговор на провъзгласяването на независимостта на Косово, босненските сърби също изразиха готовност за излизане от състава на Босна и Херцеговина.

Парламентът на Република Сръбска (РС) реши тази нощ, че босненската сръбска общност има право да се отцепи от Босна и Херцеговина, ако повечето членове на ООН и преди всичко Европейският съюз признаят независимостта на Косово, предадоха информационните агенции.

Според парламента става въпрос за прецедент в признаването на правото на самоопределение.

Станишев спешно вика шефовете на спецслужби у нас
                  Още... 

Парламентът иска от всички представители на РС в институциите на Босна и Херцеговина да не позволят органите на Босна и Херцеговина да признаят независимостта на Косово и да установят каквито и да са между институционални връзки с Прищина.

В документа е записано, че е възможно босненската сръбска република да обяви независимост, след като се проведе референдум, който да разрешава „държавния въпрос.

"Самопровъзгласената независимост на Косово създаде не само опасен прецедент, но и ново право, практика и принципи", каза премиерът Милорад Додик. "Европа води политика на двойни стандарти по отношение на Косово и на Босна", каза още той.

Босна и Херцеговина възникна след разпадането на бивша Югославия и фактически представлява конфедерация. В рамките й съществуват Хърватско-мюсюлманска федерация и Република Сръбска.

Русия заплаши НАТО заради Косово:
"Ако информацията се потвърди, то е възможно драматично развитие на събитията около дискусията Русия - НАТО"

По мнението на наблюдатели, при провеждането на референдум има голяма вероятност босненските сърби да гласуват за независимост.

Актът на провъзгласяване на независимост от страна на Косово предизвика разнопосочни реакции, но повдигна и въпроса за възможността за сепаратистки тенденции и в други държави от Балканите.

Вчера срещу независимостта на Косово за поредна вечер в Белград се събраха хиляди протестиращи. В центъра на сръбската столица в подпалено и американското посолство, други мисии на държави, признали независимостта, също бяха нападнати. При безредиците един човек загина, а близо 100 бяха ранени.