Депутатите в автономната Република Сръбска на Босна и Херцеговина (БиХ) гласуваха във вторник за спиране действието на решенията на конституционния съд на БиХ, ход, описано от експерти като "законно отцепване", което ще задълбочи политическите разделения в нестабилната балканска държава, предава Ройтерс.

Проруският президент на региона Милорад Додик, който отдавна критикува съда, че в него има чуждестранни съдии, инициира гласуването, след като миналата седмица съдът реши да промени правилата, за да може да свиква заседания и да взема решения без сръбски съдии.

Депутатите от Република Сръбска се съгласиха, че решенията и актовете на конституционния съд няма да бъдат прилагани на тяхна територия, докато не бъде приет общонационален закон за съда от националния парламент.

Депутатите се съгласиха също, че сръбските представители в държавните институции няма да участват в каквито и да е преговори за реформи, необходими за интеграцията на БиХ в Европейския съюз, докато конституционният съд не бъде реформиран и офисът на Върховния представител не бъде закрит.

След войната през 90-те години на миналия век БиХ беше разделена на две автономни области, Република Сръбска и босненско-хърватска федерация , които са свързани чрез слабо централно правителство.

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Милорад Додик настоява да бъде решен спора относно закона за собствеността

Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., което сложи край на войната, създаде конституционен съд с изключителна юрисдикция да решава всеки спор, който възниква между областите, между държавата и областите или между държавните институции.

Трима от деветте членове на съда се назначават от председателя на Европейския съд по правата на човека, а шестима от регионалните парламенти.

Парламентът на Република Сръбска, който назначава двама сръбски съдии в съда, не номинира нов кандидат за запълване на овакантено място, докато Додик и неговите съюзници призоваха другия сръбски съдия да се оттегли от съда, който според тях е действал против сръбските интереси.

"Това е предубеден, инквизиционен съд... който е нарушил конституцията в редица случаи", каза Додик пред парламента.

Додик, който отдавна призовава за отделянето на своя регион от БиХ, обяви, че може също така да поиска да спре работата на държавния съд на БиХ, прокуратурата и държавната полицейска агенция (СИПА) в Република Сръбска.

"Това е отдавна обявено законно разцепление на Босна и Херцеговина", каза Недим Адемович, експерт по конституционно право, добавяйки, че този ход ще предизвика "най-дълбоката криза след Дейтънското мирно споразумение".

Босненският член на тристранното междуетническо президентство на Босна Денис Бекирович призова Върховния представител да санкционира Додик и неговите съюзници за проваляне на мирното споразумение.

Върховният представител, бившият германски правителствен министър Кристиан Шмид, каза, че гласуването представлява атака срещу конституционния ред на БиХ и сериозно нарушение на Дейтънското споразумение.

ЕС предупреждава Босна: Съюзниците ни не ходят в Русия

ЕС предупреждава Босна: Съюзниците ни не ходят в Русия

След като лидерът на босненските сръби обяви, че планира посещение в Москва