Посланикът на Босна и Херцеговина в Русия Желко Самарджия върна иконата, подарена на външния министър на Русия Сергей Лавров и върната от руското външно министерство на дарителите обратно в Сараево. За това съобщиха в петък агенциите Tanjug и ТАСС.

Съобщава се, че посланик Самарджия лично е пренесъл иконата на Св. Николай Чудотворец в Босна и Херцеговина. В същото време дипломатът не я е предал на външното министерство на републиката.

Както по-рано бе съобщено от агенция SRNA, председателят на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик подари на външния министър на Русия Сергей Лавров позлатена икона от XVIII век, изрисувана в Луганск по време на визитата на руския дипломат. От агенцията публикуваха снимка на иконата на Св. Николай Чудотворец и на червения восъчен печат на обратната страна на иконата, на който е виден отпечатъка "УРСР. Народный комитет образования. Укрнаука. Одесская краевая комиссия" (Украинска съветска социалистическа република. Народен комитет по образованието. Урнаука. Одеска районна комисия" - б.р.).

Посолството на Украйна в Босна и Херцеговина изпрати нота до Министерството на външните работи на републиката с искане да върнат на Украйна иконата от Луганск, която Додик подари на Лавров. Прокуратурата на Босна и Херцеговина започна дело и започна проверка на произхода на иконата. На 23 декември руската страна предаде иконата на посолството на Босна и Херцеговина в Москва, въпреки факта, че администрацията на Додик отрече информация за престъпен произход, като заяви, че иконата е семейна.

Русия връща на Украйна ценната икона

Русия връща на Украйна ценната икона

По-рано Киев поиска обяснения защо е била подарена на Лавров в Босна

Съветникът на Милорад Додик - Радован Ковачевич уточни, че "иконата е била частна собственост на едно семейство от Баня Лука, което я съхранявало над 15 години.". Членовете на семейството са изразили желание иконата да бъде подарена на Лавров, каза съветникът.