Братът на президента на Афганистан Хамид Карзай -Ахмед Карзай е сътрудничел на ЦРУ. Това съобщи френското издание „Le monde", като се позова на вестник New York Times.

Братът на държавния глава е получавал регулярни плащания от американското разузнаване и им е сътрудничел в продължение на осем години. Ахмед Карзай, който се сочи за една от ключовите фигури в търговията с опиум в страната, е бил ангажиран в различни дейности, допълва „Le monde".

Една от тях е била да намери подходящи лица, които да бъдат организирани в паравоенна структура в Афганистан, която да действа под наблюдението на ЦРУ.

От разузнаването нито потвърдиха, нито отрекоха информация за съвместа работа с брата на афганистанския президент. Говорител на ЦРУ излезе с лаконичния коментар, че никой от ръководните органи в разузнаването не е коментирал подобни „непотвърдени слухове".

Изданието допълва, че информацията за сътрудничество на агентите с такава влиятелна фигура в страната, са предизвикали дълбоко разцепление в екипа на президента Барак Обама. Те поставят тревожни въпроси и за военната стратегия на САЩ в Афганистан.