Полковник от бразилската армия, издирван по разследване на опит за преврат от бившия крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару, беше арестуван в неделя, когато се върна от Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

Полковник Бернарду Кореа Нето беше арестуван на летището в Бразилия, когато пристигна. След като съдът разгледа мярката му за неотклонение, той бе задържан в армейски гарнизон.

Той е изпратен в Съединените щати от армията на мисия в Междуамериканския колеж по отбрана във Вашингтон през декември 2022 г. Тогава Болсонару замина за Флорида дни преди полагането на клетва от президента Луис Инасио Лула да Силва.

Припомняме, че Болсонару никога не призна поражението си от Лула на изборите през октомври 2022 г. и му беше наложена забрана за заемане на изборна длъжност до 2030 г. заради злоупотреба с властта си като президент и критики срещу бразилската система за гласуване.

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Болсонару отрича да е подготвял преврат срещу Лула да Силва

Продължава делото за щурма от 8 януари

Федералната полиция в четвъртък нахлу в къщата на плажа на Болсонару и в офиса на политическата партия, конфискува паспорта му и го обвини в редактиране на проектоуказ за отмяна на изборния резултат като част от предполагаем заговор за военен преврат.

Болсонару, крайнодесен популист, често оприличаван на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, отрече заговора и нарече разследването политическо преследване.

Полицейската операция в четвъртък включваше заповеди за обиск срещу четирима бивши министри, трима от които пенсионирани армейски генерали, и арестуването на четирима бивши сътрудници, включително полковник Кореа Нето.

Президентът на дясната политическа партия на Болсонару, Валдемар Коща Нето, също беше арестуван в четвъртък, когато при обиск в дома му в Бразилия бе открито нерегистрирано огнестрелно оръжие.

Той беше временно освободен в събота, но съдията от Върховния съд Александър де Мораеш му нареди да не говори с други, замесени в разследването на преврата.

Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за бунта от 8 януари

Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за бунта от 8 януари

Започва процесът срещу поддръжници на крайнодесния бивш президент