Долната камара на Конгреса на Бразилия ще гласува законопроект за регулиране на интернет, който се противопоставя на фалшивите новини и се превърна в бойно поле между големите технологични фирми и бразилското правителство и неговите съюзници, предава Ройтерс.

Законопроект 2630, известен още като "Закон за фалшивите новини", поставя тежестта върху интернет компаниите, търсачките и услугите за социални съобщения да откриват и докладват незаконни материали, вместо да оставят това на съдилищата, като налагат солидни глоби за неизпълнение.

Компаниите също ще трябва да плащат на доставчиците на съдържание и авторските права върху материали, публикувани на техните сайтове.

Бразилското предложение се очертава да бъде едно от най-рестриктивните законодателства в света за социалните медии, сравнимо със Закона за цифровите услуги на Европейския съюз, приет миналата година.

Големи технологични фирми като Google и Facebook казват, че законопроектът е рецепта за катастрофа, създаден е твърде набързо и ще има обратен резултат за възнаграждаване на тези, които публикуват дезинформация, тъй като платформите трябва да плащат на хората, които публикуват недефинирано журналистическо съдържание. Те също така казват, че това ще застраши безплатните услуги за информация за потребителите, като същевременно ще позволи цензурата, както се практикува в авторитарните общества.

Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино поиска от органа за защита на потребителите да разследва дали компаниите са участвали в "злоупотреби" в кампанията срещу законопроекта.

За да подкрепи законопроекта, групата за застъпничество за правата на човека Avaaz постави 35 раници на тревната площадка срещу Конгреса в памет на 35-те ученици и учители, убити при насилие в училища в Бразилия, повлияно от социалните медии.

Един от авторите на законопроекта, който ще го представи пред Конгреса, депутатът Орландо Силва от Комунистическата партия на Бразилия, каза, че законът е необходим за ограничаване на фалшивите новини, които са "отровили бразилската политика" и са повлияли на изборите.

"Фалшивите новини доведоха до щурмуването на правителствени сгради на 8 януари и предизвикаха среда на насилие в нашите училища", каза той пред Ройтерс.

Законопроектът беше бързо прокаран в долната камара след поредица от фатални атаки в училища, за които се твърди, че са насърчени от социалните медии, а новите членове, добавени към законопроекта, не са обсъдени в комисиите на Конгреса преди гласуването.

Бразилия блокира Telegram

Бразилия блокира Telegram

Заради непредоставени данни за неонацистки групи

Миналия месец мъж, въоръжен с малка брадва, уби четири деца в детска градина в Южна Бразилия, а една седмица преди това тийнейджър намушка до смърт своя учител в Сао Пауло.

Google постави връзка за всички бразилски потребители на търсачките, която гласи: "Законопроектът за фалшивите новини може да увеличи объркването относно това кое е вярно или невярно в Бразилия", като същевременно призовава читателите да се обадят на своите представители в Конгреса, за да гласуват против законодателството.

"Трябва да обсъдим законопроект 2630 по-задълбочено... Ангажираме се да продължим да намираме нови начини за подкрепа на производството на новини и борба с дезинформацията в Бразилия", написа в блог главният изпълнителен директор на Google Brasil Фабио Коелю.

Силва, докладчикът по законопроекта в Конгреса, каза, че големите технологични компании използват огромните си ресурси и достъп в интернет, за да провеждат кампании срещу законопроекта.

"Те искат да печелят все повече и повече. Ролята на държавата е да спре злоупотребите", каза той.

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай и Бразилия задълбочават сътрудничеството си

Китай е превърнал отношенията с Бразилия в дипломатически приоритет