Великобритания се превръща в по-затворена икономика поради Brexit, с пагубни дългосрочни последици за производителността и заплатите, което ще направи средния работник с 470 паунда (577 долара) годишно по-беден до края на десетилетието, съобщава агенция Ройтерс. Това прогнозира проучване, публикувано в сряда.

Докладът е написан от доцента в Лондонското училище по икономика Свати Дхингра - който ще се присъедини към Комитета по паричната политика на Банката на Англия през август - и изследователи от мозъчния тръст на Resolution Foundation.

Пандемията COVID-19, която удари точно след като Великобритания напусна Европейския съюз през януари 2020 г., усложни задачата за анализиране на въздействието на Brexit.

Новите правила за търговия след Brexit, които влязоха в сила през януари 2021 г., неочаквано не доведоха до траен спад в британската търговия с ЕС в сравнение с тази с останалия свят, казаха изследователите.

"Вместо това Brexit имаше по-разпръснато въздействие, като намали конкурентоспособността и отвореността на Обединеното кралство за търговия с по-широк кръг от страни. Това в крайна сметка ще намали производителността, а също и реалните заплати на работниците", каза икономистът на Resolution Foundation Софи Хейл.

Великобритания не е изправена пред мита върху износа на стоки за ЕС, но има по-големи регулаторни бариери.

Нетният ефект от това ще намали производителността в цялата икономика с 1,3% до 2030 г. в сравнение с непроменените търговски отношения - което ще доведе до спад в реално изражение от 1,8% на годишното заплащане от 470 паунда на работник.

Тези цифри не включват никаква оценка на въздействието на променените правила за миграция.

Въздействието за някои сектори ще бъде много по-силно. Малката, но високопрофилна рибна индустрия в Обединеното кралство - много от чиито членове се застъпиха силно за Brexit - вероятно ще се свие с 30% поради трудности при износа на пресния улов към клиенти от ЕС, се казва в доклада.

За разлика от това, въпреки че за силно регулираните професионални услуги като финанси, застраховки и право ще бъде по-трудно да обслужват клиенти от ЕС, техният дял в британската икономика вероятно ще спадне само с 0,3 процентни пункта до 20,2%. 

Една година Brexit - изводите предстоят

Една година Brexit - изводите предстоят

Стратегията за постоянен Brexit и безкрайна битка с външен враг, представляван от ЕС, носи все по-малко точки на вътрешния фронт