Правителството на Обединеното кралство залага допълнително 1 млрд. паунда за нуждите на въоръжените си сили през следващите две финансови години, 2018-2019 и 2019-2020 , съобщава "Файненшъл таймс", коментирайки речта на министъра на финансите на Обединеното кралство Филип Хамънд в Камарата на общините на британския парламент.

Тези средства се разпределят в допълнение към бюджета за отбрана от 800 млн. паунда, обявен през март 2018 г. Субсидията за въоръжените сили ще бъде получена на два транша. 200 млн. паунда ще бъдат отпуснати преди края на текущата финансова година и 800 млн. паунда през следващата.

Допълнителното бюджетно финансиране за нуждите на отбраната се определя от медията като "победа на министъра на отбраната" Гавин Уилямсън, който проведе мащабна кампания за увеличаване на военните разходи.

Според Министерство на отбраната, такова увеличение ще позволи да се запази потенциалът за отбрана. Средства ще позволят на Лондон да изпълни плана си и да придобие 48 броя самолети F-35, 5-то поколение от САЩ.

Очаква се по-голямата част от допълнителните средства да бъдат изразходвани за укрепване на ядрения потенциал на Обединеното кралство - програмата за ядрена подводница "Дреднаут" (SSBN), оборудвана с балистични ракети "Трайдент". Властите са планирали да похарчат за тези цели общо 41 милиарда лири, от които 31 милиарда лири ще бъдат изразходвани за самото строителство и 10 милиарда паунда за създаването на резервен фонд.

Понастоящем целият ядрен арсенал на Великобритания е разположен в четири подводници тип "Венгард", базирани в морската база Клайд северозападно от Глазгоу.

Докладът на комисията на Камарата на общините за контрол на разходите за обществени средства посочва, че командването на британските въоръжени сили не е в състояние да изпълни планове за закупуване на модерни оръжия, включително изтребители, подводници и бронетранспортьори, поради недостиг от най-малко 20 милиарда през следващото десетилетие.

Става дума за допълнителни разходи, които надхвърлят предварително обявения бюджет за същия период в размер на 178 млрд. паунда

Сега стратезите на министерство на отбраната могат да "въздъхнат с облекчение, поне в краткосрочен план", коментира Малкълм Чалмърс, заместник-генерален директор на Кралския институт на обединените родове войски.