В Лондон бе заловен днес бившият британски войник, заподозрян в тероризъм, който избяга от затвора по-рано тази седмица, съобщава "Ройтерс". 

21-годишният Даниел Абед Халиф избяга от лондонския затвор Уондсуърт в сряда сутринта, след като се измъкна през кухнята на затвора, където е работил.

"Полицаи го арестуваха малко преди 11:00 сутринта днес... в района на Чизуик (западен Лондон) и в момента той е задържан от полицията", се казва в изявление на полицията.

От срещата на Г-20 в Ню Делхи премиерът Риши Сунак изрази благодарностите си към полицията и обществеността за помощта им при намирането на Халиф.

Халиф, е бил изгонен от британската армия през май. След това е държан в затвора преди съдебният процес срещу него да започне. Той е обвинен в извличане или опит за извличане на информация, която може да бъде полезна за лице, подготвящо терористичен акт, докато е бил в казарма в Централна Англия през 2021 г. Друго обвинение срещу него е, че е инсцениране заплаха с бомба чрез поставяне на три кутии с жици върху бюро. Обвинен е още в намиране на информация, която може да бъде "пряко или косвено полезна за врага". Според БиБиСи срещу него има и обвинение за събиране на разузнавателна информация за Иран.

Опозиционните депутати поискаха отговори как Халиф е успял да избяга и защо не е бил държан в затвор с максимална сигурност. Има и въпроси относно персонала и процедурите за сигурност на затвора.

В Хамбург задържаха сириец за тероризъм

В Хамбург задържаха сириец за тероризъм

В Хамбург и Кемптен са извършени обиски