Русия е обвинена в наемането на мрежа от британски политици и консултанти, за да подпомогне прогресивните си интереси и да "преследва" враговете на Владимир Путин в Лондон, обясняват британските депутати, изготвили руския доклад, спрян от Борис Джонсън, съобщава "Гардиън".

В тайни доказателства, представени на комисията за разузнаване и сигурност на парламента (ISC), финансистът Бил Браудър твърди, че Москва е била в състояние да "проникне" в британското общество, използвайки добре платени британски посредници.

Някои имаха "причина да знаят какво точно правят и за кого", обяснява Браудър пред комисията, а други "неволно работят за руските държавни интереси".

Предполагаемите посредници са политици както лейбъристи, така и консерватори, бивши служители на разузнаването, дипломати и водещи фирми за връзки с обществеността. Колективно те образуват това, което Браудър нарича "западна буферна мрежа".

В показанията на Браудър няма предположение, че британски граждани са нарушили закона.

"Режимът в Москва използва тези професионалисти, за да маскира своите "заплетени" държавни и престъпни интереси. Той ги кара да атакуват критиците на Путин, "засилват руската пропаганда и дезинформация" и "улесняват и прикриват масови операции за пране на пари", обяснява той.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече твърденията на Браудър лъжливи и "напълно безпочвени". Въпросите за корупцията са "перфектен пример за русофобия в маниакален стил".

Депутат обвини Борис Джонсън, че крие доклад за руска намеса във Великобритания

Депутат обвини Борис Джонсън, че крие доклад за руска намеса във Великобритания

Изборите също са изложени на риск…

С разрешение на Браудър, "Гардиън" публикува поверителните му доказателства за ISC. Комитетът проведе двугодишно разследване, как Кремъл се стреми да повлияе и подкопае политиката и обществото на Обединеното кралство. Докладът от 50 страници бе готов за публикуване миналия ноември, преди изборите. Премиерът бе обвинен, че отказва да го публикува.

"Даунинг стрийт" изчисти документа след изборите. Той твърди, че крайният документ съдържа малко нова информация, въпреки че други, които са го прочели, не са съгласни.

Депутатите от опозицията заявиха, че доказателствата на Браудър показват необходимостта от публикуване на доклада възможно най-скоро.

Иън Блекфорд, лидерът на SNP в Уестминстър, писа до Джонсън преди месец с искане за график за публикуването на доклада, който изисква от "Даунинг стрийт" да назначи нов деветчленен междупартиен комитет от депутати.

Три месеца след изборите този процес е само в начален стадий и вероятно ще изминат няколко седмици поне преди дългоочакваният доклад да бъде издаден, отчасти защото новите членове трябва да бъдат проверени.

Браудър е един от няколкото вещи лица, поканени да дадат показания, през септември 2018 г. той представи декларация от 14 страници, която включва редица препоръки.

Те включват създаването на регистър в американски стил, на лица, работещи за чужди държавни интереси, както и допълнителни ресурси за регулатори, следователи, полиция и прокуратура. Той призовава за преглед на подадените документи, направени от фирми, свързани с руски скандали с пране на пари.

Браудър обясни пред "Гардиън", че "да, има членове на руските служби за сигурност, които работят в посолството на Русия под дипломатическо прикритие. Това, което правителството пропуска, е фактът, че има всякакви неформални мрежи за шпионаж. Има руски олигарси, които имат много по-голямо влияние върху сигурността на тази страна. Най-шокиращото е, че руското правителство назначава косвено британски граждани, за да им помага в разузнавателните операции."

Браудър твърди, че руската държава и организираната престъпност на практика са се слели. Парите, откраднати от бюджета и частните компании, се използват за забогатяване на висши служители - включително Путин - и за финансиране на "черни операции и специални проекти", обяснява той пред ISC.

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

След изборите на 12 декември ще се публикува, но не е ясно кога точно

Кремъл е издал множество искания към Интерпол за ареста на Браудър и казва, че е престъпник. Осъден е задочно за укриване на данъци и умишлен фалит.

Браудър казва, че е жертва на вендета от корумпирани държавни служители. Той отрича всички обвинения.

Фондът на Браудър, "Ермитаж Кепитал Мениджмънт", някога бе най-големият чуждестранен инвеститор на руския пазар. Той започва да има проблеми с властите, след като (както казва той) призовава за "почистване" на компании, в които Путин и неговият вътрешен кръг имат финансови интереси.

През 2005 г. Русия го депортира от Москва. Браудър твърди, че след това служители, свързани с шпионската агенция ФСБ, крадът данъци, платени от фонда в руската хазна на стойност 230 милиона долара. През 2009 г. адвокатът му Сергей Магнитски умира в ареста.

Браудър убеди САЩ и някои други западни правителства да санкционират висши служители, за които се твърди, че са замесени в нарушения на правата на човека.

"Кремъл е бесен, плати на британските фирми да "лъжат за измамата", казва Браудър пред ISC. "Един официално замесен служител, Андрей Павлов прави неуспешен опит да махне името си от списъка със санкции на Европейския парламент, наемайки бившия главен прокурор на лейбъристите лорд Голдсмит да лобира от негово име. Адвокатската кантора на Голдсмит получи 75 000 британски лири", твърди Браудър.

Фирмата Debevoise&Plimpton заяви, че не може да коментира поверителни клиентски въпроси, но Павлов отрече неправомерните действия. Фирмата коментира: "Всеки има право на законно представителство. Debevoise осигурява законно представителство, съобразено с най-добрите традиции на професията за почтеност и проницателност. Ще продължим безстрашно да защитаваме интересите на всички наши клиенти."

Павлов търси услугите на GPW, компания за бизнес разузнаване, управлявана от бивш служител на МИ6, Андрю Фултън. Браудър казва, че информация на GPW включва събиране на разузнавателна информация за него. Фултън - председател на Консервативната партия на Шотландия - напусна GPW през 2017 г. Управляващият й директор Филип Уорман коментира, че не може да коментира "нито един аспект от нашата работа".

Доклад: 9 руски бизнесмени са плащали на торите и на привърженици на Брекзит

Доклад: 9 руски бизнесмени са плащали на торите и на привърженици на Брекзит

Докладът, който Борис Джонсън скри…

Бившият колега на Фултън, Андрю Уордсуърт коментира, че Павлов има право да знае фактите по неговия случай: "Използването на санкции срещу лица е доста драконово средство. Някои хора твърдят, че преди да унищожите живота им, те трябва да могат да се защитават."

В доказателствата си Браудър твърди, че Павлов е наел и комуникационната фирма на Линтън Кросби CTF, плащайки му 45 000 паунда. CTF обаче отрича твърденията на Браудър. В него се казва, че адвокатската кантора на Голдсмит е наела отделно дружество, CTF Corporate&Financial Communications (CTFCFC), за да "изследва обхвата на санкциите на ЕС". CTFCFC съветва адвокатската кантора и няма контакт с Павлов. "Това бе степента на нашето участие и да се опитва да се твърди друго би било крайно невярно", се казва в съобщението.

Няма предположения, че Кросби лично е работил или е бил запознат с работата по санкциите на ЕС, извършена от CTFCFC, докато не се появява в медиите. "Линтън Кросби работеше изключително по време на общата предизборна кампания през 2015 г. за Консервативната партия и нямаше участие на клиент извън Консервативната партия", обяснява компанията, добавяйки, че Кросби никога не се е срещал и не е работил с Голдсмит или адвокатската кантора.

Браудър допълнително назовава и други британци, които оглавяват офшорни компании, използвани при предполагаемата измама Магнитски и в други случаи.

Граждани на Обединеното кралство се представят като ръководители на непрозрачни фирми в страни, през които са изпрани милиарди долари, включително Великобритания, Русия, Украйна, Кипър и Латвия.

Русия отхвърля версията на Великобритания за срещата между Путин и Борис Джонсън

Русия отхвърля версията на Великобритания за срещата между Путин и Борис Джонсън

Според руснаците срещата била конструктивна и в помирителен дух