Деветима руски бизнесмени са спонсорирали Консервативната партия и политици, агитирали за Брекзит, предаде Би Би Си с позоваване парламентарен доклад за руската намеса в британската политика.

Първоначално данните се появиха във в. "Sunday Times" с позоваване на неназовани източници.

По-рано се появи информация, че доклад по темата сигурност е блокиран от премиера Борис Джонсон, който няма да допусне огласяването му преди изборите. Срещу него бяха отправени обвинения, че умишлено крие информация от избирателите.

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

След изборите на 12 декември ще се публикува, но не е ясно кога точно

Сред деветимата руски лобисти, спонсорирали консерваторите, се откроява името на Любов Чернухина - съпруга на бившия заместник-министър на финансите на Русия, сочена като човек от кръга на президента на Русия Владимир Путин. През миналата година тя е дала на Консервативната партия 450 хиляди лири. Сред руските спонсори на торите е и бившият оръжеен магнат Александър Темерко, известен с топлите си отзиви за своя "приятел" Борис Джонсън. Той е подарил на консерваторите над 1.2 млн. лири за последните 7 години.

"Сега вече знаем една от причините, поради които Борис Джонсън укрива официалния доклад за намесата на Кремъл в нашата демокрация. Тя е в значителните и разширяващи се връзки между руските пари и партията на торите" - коментира депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу.

Междувременно и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи критики срещу Джонсън заради блокирането на доклада. По думите й, британските гласоподаватели имат право да знаят какво е неговото съдържание.

За Хилари Клинтън е срамно, че Великобритания все още не е публикувала доклад за намесата на Русия

За Хилари Клинтън е срамно, че Великобритания все още не е публикувала доклад за намесата на Русия

Той включва твърдения за шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите