"Необяснимо и срамно" е, че британското правителство все още не е публикувало доклад за предполагаемата намеса на Русия в британската политика. Това коментира Хилари Клинтън пред Би Би Си.

Докладът има официално разрешение от службите за сигурност, но ще бъде публикуван едва след изборите на 12 декември.

"Всеки човек, който гласува в тази страна, заслужава да види този доклад преди провеждането на изборите ви", изтъкна бившият кандидат за президент на САЩ.

Клинтън притеснена за пътя, по който е поела Великобритания

Клинтън притеснена за пътя, по който е поела Великобритания

Трябва да се държим заедно, настоя тя.

Докладът на Комисията за разузнаване и сигурност към британския парламент разглежда действията на Русия в британската демокрация.

Той включва твърдения за шпионаж, подривна дейност и намеса в изборите. Докладът също така съдържа доказателства от британски специални служби като GCHQ, МИ-5 и МИ-6 относно прикритите руски опити за повлияване на резултата от референдума за Европейския съюз през 2016 г. и парламентарните избори през 2017 г.

Докладът е завършен през март и е представен на вниманието на "Даунинг стрийт" 10 (седалището на британското правителство) на 17 октомври.

Ала одобрение за публикуването му все още не е дадено - и това няма да се случи преди изборите на 12 декември.

САЩ следи изкъсо за чужда намеса в изборите през 2020 г.

САЩ следи изкъсо за чужда намеса в изборите през 2020 г.

Страната затяга мерките за сигурност срещу Русия, Китай и Иран

Депутатите от комисията по разузнаване бяха силно критични към този резултат, но правителството увери, че този график не бил необичаен.

Говорейки пред Би Би Си по време на посещението си във Великобритания за представяне на книгата си, Клинтън изтъкна, че била "втрещена", че правителството няма да публикува доклада.

"Това трябва да е абсолютно условие", подчерта тя, допълвайки: "Защото няма съмнение - знаем го у нас, видяхме го в Европа, видяхме го тук, - че особено Русия е решена да се опитва да оформя политиката на западните демокрации. Не в наша полза, а в тяхна."

Тя отбеляза още: "Намирам за необяснимо правителството ви да не публикува правителствен доклад за руското влияние. Необяснимо и срамно."

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

Лондон спря доклад за руската намеса в референдума за Брекзит

След изборите на 12 декември ще се публикува, но не е ясно кога точно

По думите на Клинтън САЩ са имали подобен проблем на президентските избори през 2016 г., когато тя загуби като кандидат-президент на Демократическата партия от Доналд Тръмп.

Тръмп и предизборният му щаб, заяви тя, бяха разследвани за връзките им с Русия, руски агенти и други, които подкрепят руските интереси. Но американската общественост не знаеше преди изборите.

Руснаците все още били "в" избирателната система на страната ѝ, допълни тя, "произвеждайки пропаганда".

"Така че няма съмнение за ролята, която Русия изигра в нашите избори през 2016 г. и продължава да играе. Бих ненавиждала да видя това да се случи тук. Какъвто и да е резултатът. Не знам какво има в него (доклада) повече от всеки друг. Но със сигурност хората, които ще гласуват след около месец, заслужават да знаят какво има в доклада, за който човек трябва да спекулира, трябва да има нещо притеснително, в противен случай защо не би бил публично оповестен", запита Хилари Клинтън.

Депутат обвини Борис Джонсън, че крие доклад за руска намеса във Великобритания

Депутат обвини Борис Джонсън, че крие доклад за руска намеса във Великобритания

Изборите също са изложени на риск…

Британският финансов министър Саджид Джавид настоя, че графикът за публикуването на доклада бил "напълно нормален" заради чувствителния характер на съдържанието.

Министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия Емили Торнбъри обаче подчерта, че решението да не се публикува докладът преди разпускането на парламента преди парламентарните избори е "очевидно политически мотивирано".

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

САЩ удариха свързани с "фермата за тролове" на Русия заради намеса в изборите

Агенцията за интернет изследвания в Санкт Петербург