Британският боен флот започна разследване, след като в кръчма в Северна Англия бяха открити поверителни документи, описващи подводницата HMS Anson, един от флагманите на британския флот.

Човекът, който е намерил документите, е споделил находката си не с военните, а с таблоида "Сън".

Източникът на вестника съобщил, че ги е намерил на пода в тоалетната на кръчма в Бароу-ин-Фърнес, Къмбрия.

Съобщенията на вестника бяха коментирани от служители на военноморските сили, които обясниха, че това са няколко страници от наръчник за служещите или работещите на подводница. Тези документи не са секретни, но са обозначени като "за служебно ползване - с ограничен достъп".

"Това са документи за общо обучение, които не съдържат класифицирана информация. Въпреки това ние се отнасяме изключително сериозно към въпросите на сигурността и ще разследваме обстоятелствата около тяхното откриване", увери говорител на флота.

97-метровата HMS Anson принадлежи към ядрените подводници от типа Astute, които се сглобяват в корабостроителницата Barrow-in-Furness на BAE Systems.

Тя тежи 7800 тона и е петата подводница Astute, която влиза на въоръжение в британския флот.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство описва типа Astute като най-голямата, най-модерната и най-мощната многоцелева подводница, която военноморските сили някога са притежавали. Те са способни да обикалят света, без да излизат на повърхността.

Плавателният съд, описан в документите, намерени в кръчмата, сега се намира във военноморска база в Клайд, Шотландия.

Според източник на вестник "Сън" вечерта, когато документите са намерени в кръчмата, е била претъпкана и оживена. В корабостроителницата са работили много хора - както военни, така и цивилни - и документите са могли да попаднат в ръцете на всеки.

"Добре, че не са намерени от някой дълбоко вкопчен руски шпионин", добави той.

Това далеч не е първият случай, в който официални документи с различна степен на секретност се намират на обществени места във Великобритания.