Британският парламент нанесе нов удар върху политическата кариера на бившия премиер Борис Джонсън, след като одобри доклад, в който се заключава, че той умишлено е лъгал законодателите относно незаконните партита, провеждани в кабинета му по време на COVID локдауните, съобщава "Ройтерс".

По-рано този месец Джонсън се оттегли като депутат, след като видя предварително копие на доклада. Той определи разследването срещу него като "лов на вещици" - критика, която той изостри след публикуването му.

В доклада, съдържащ над 100 страници, парламентарната комисия по привилегиите - основният дисциплинарен орган за законодателите - посочва, че Джонсън умишлено е подвел парламента в няколко случая, когато е бил запитан за събиранията на "Даунинг стрийт" по време на блокадата, въведена заради коронавируса.

Той уверил Камарата на общините, че всички правила за COVID-19 са били спазвани през цялото време в правителствените сгради.

В доклада се препоръчва на Джонсън да бъде отказан пропуск, даващ му автоматичен достъп до парламента, и се отбелязва, че ако той все още беше член на парламента, щеше да се препоръча отстраняване му от Камарата за 90 дни.

Комисия реши: Борис Джонсън съзнателно излъгал парламента за "Партигейт"

Комисия реши: Борис Джонсън съзнателно излъгал парламента за "Партигейт"

Бившият британски премиер съзря в обвинението последен удар за политическото му убийство

Вчера законодателите в Камарата на общините гласуваха с 354 гласа "за" срещу 7 "против" одобряването на доклада на комисията след петчасов дебат.

Решението на парламента да подкрепи заключенията от доклада не спира Джонсън да се кандидатира отново за член на Камарата на общините, но е смущаващо наказание за политик, който допреди година беше министър-председател.

Повечето политици, които направиха изявления в парламента по случая, разкритикуваха поведението на Джонсън, а само малцина негови поддръжници поставиха под въпрос безпристрастността на комисията.

Бившият премиер Тереза ​​Мей предупреди поддръжниците на Джонсън да не гласуват против доклада на комисията, тъй като това ще подкопае вярата на обществото в демокрацията.

Джейкъб Рийс Мог, министър в правителството на Джонсън, пък посочи, че е "напълно разумно" възгледите на комисията да бъдат оспорвани и предположи, че законодателите, разследващи бившия премиер, са "искали да стигнат до определено заключение".

Джонсън не вижда доказателства умишлено да е лъгал парламента за "Партигейт"

Джонсън не вижда доказателства умишлено да е лъгал парламента за "Партигейт"

Той обаче призна, че Камарата на общините е била подведена от изявленията му

Джонсън - министър-председател от средата на 2019 г. до септември 2022 г., беше един от най-противоречивите лидери на Великобритания през последните десетилетия.

Проучвания на общественото мнение показват, че в момента той не е популярен сред повечето хора, но запазва подкрепата на някои членове на Консервативната партия.

Висши политици в управляващата Консервативна партия, включително премиерът Риши Сунак и много членове на кабинета, пропуснаха дебата и избегнаха гласуването, за да не изострят напрежението с членовете на партията, които остават лоялни на бившия премиер.

Сунак, който обеща правителство на почтеност, не присъства на дебата в парламента, защото посрещаше премиера на Швеция и имаше планирани други срещи.

Джонсън заяви, че целта на доклада е "да бъде последното пронизване в едно продължително политическо убийство".

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Джонсън се извини пред британския парламент за "Партигейт"

Тази седмица депутатите решават дали да бъде разследван, че е подвел парламента