Премиерът на Великобритания Риши Сунак създаде ново министерство, фокусирано върху енергийната сигурност, и извърши преустройство на кабинета си в опит да се консолидира на поста си след нестабилните първи 100 дни на власт, съобщава "Блумбърг".

Сунак назначи Грант Шапс за министър по енергийната сигурност, Грег Хандс за председател на Консервативната партия и Кеми Баденок за бизнес и търговски министър. Той преструктурира разтегнатото ведомство, отговарящо за бизнес, енергийната и индустриалната стратегия, и назначи Мишел Донелан за министър на науката, иновациите и технологиите - напълно ново министерство.

След три месеца, посветени основно на справянето с неуредиците, оставени от неговите предшественици Лиз Тръс и Борис Джонсън, сега Сунак се опитва да реформира правителството, за да се съсредоточи върху своите приоритети.

Той редовно говори за необходимостта за фокусиране върху технологиите и възприемане на предприемаческия дух на Силиконовата долина. Войната на Русия в Украйна също подчерта необходимостта Великобритания да стане по-самостоятелна в производството на енергия.

Сунак готви промени в правителството

Сунак готви промени в правителството

Може да ги обяви днес

От офиса на Сунак поясниха че новият научен отдел е предназначен да "движи иновациите, които ще осигурят по-добри обществени услуги, ще създадат нови и по-добре платени работни места и ще развият икономиката". Луси Фрейзър зае предишния пост на Донелан и стана новият министър по културата, медиите и спорта.

Назначенията идват повече от седмица, след като Сунак уволни предишния председател на Консервативната партия Надхим Захауи заради данъчен скандал. Новият председател ще трябва да наблюдава предстоящата кампания на консерваторите за местните избори през май. Торите обаче изостават от лейбъристите с около 20 пункта в повечето проучвания. Това направи председателския пост в партията непривлекателен, тъй като има вероятност лидерът на консерваторите да бъде принуден да поеме вината при евентуална загуба. Председателят също така отговаря за осигуряването на дарения, но партията е изправена пред недостиг на финансиране в размер на 25 милиона британски лири.

Натискът се увеличава и върху премиера заради Доминик Рааб - ключов негов съюзник, вицепремиер и министър на правосъдието, спрямо когото обаче се води официално разследване за множество обвинения в тормоз.

Сунак вини инфлацията, а не Брекзит за поскъпването на живота във Великобритания

Сунак вини инфлацията, а не Брекзит за поскъпването на живота във Великобритания

Очаква се икономическият растеж на Лондон да е най-бавният сред икономиките от Г-7

Новото министерство на Шапс е нагърбено със задачата да осигури дългосрочните енергийни доставки на Обединеното кралство, да понижи сметките и да намали наполовина инфлацията, посочват от офиса на Сунак.

Министерството за бизнес, енергийна и индустриална стратегия беше сформирано през 2016 г., след като тогавашният премиер Тереза ​​Мей избра да обедини Министерството по енергетика и изменение на климата с Министреството за бизнес, иновации и умения. През последните години обаче се заговори за неговото разпадане, особено след като енергийната криза повиши цените и изведе на дневен ред повишената енергийна сигурност.

Кризата принуди ведомството да се съсредоточи основно върху енергетиката, като някои министри - включително Сунак - бяха разочаровани от липсата на фокус върху иновативни бизнес политики. Сунак предложи специален енергиен отдел в миналогодишната лидерска кампания, съчетан с нов "Комитет за енергийна сигурност", председателстван от него, който да е натоварен със задачата да поддържа функционирането на критични електроцентрали, да защитава газовите резерви на Острова и да реформира енергийния пазар.