Британският премиер Риши Сунак може да обяви промени в състава своето правителство във вторник. Сред тях са разделянето на правителствения бизнес отдел на три отделни министерства. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Разместването на министрите идва малко повече от седмица, след като Сунак уволни председателя на Консервативната партия Надхим Захауи заради данъчните му дела и тъй като правителството изостана още повече от основната опозиционна Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение.

Сунак също така е под натиск от опозиционни партии и дори от някои депутати в собствената му партия да уволни вицепремиера Доминик Рааб, който е изправен пред вътрешно разследване по обвинения в тормоз.

Сунак уволни шефа на Консервативната партия

Сунак уволни шефа на Консервативната партия

Заради сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите

Офисът на Сунак отказа да коментира предстоящи промени.

Правителственият отдел за бизнес, енергетика и индустриална стратегия (BEIS) може да бъде разбит, за да види нов енергиен отдел, в който бизнесът и търговията се сливат. Ще има и нов научен и дигитален отдел.

Отделът за цифрови технологии, култура, медии и спорт също може да бъде разделен с култура и спорт като свои отделни отдели, пише вестникът.

Някои консервативни законодатели бяха изненадани от съобщенията за предстоящи преустройства, поставяйки под въпрос времето, защото според тях новите министър-председатели обикновено се захващат да сменят екипите си по-рано от 100 дни на власт.

Сунак каза, че правителството му ще се съсредоточи върху справянето с пет приоритета от намаляване на инфлацията до намаляване на нелегалната миграция, докато се стреми да спечели следващите избори, които се очаква да се проведат преди края на следващата година.

Някои от промените биха могли да отразяват приоритетите на Сунак, особено по отношение на технологиите и иновациите, след като през януари той обеща да увеличи публичното финансиране за научни изследвания и развитие до 20 милиарда паунда (24,06 милиарда долара).

Сунак вини инфлацията, а не Брекзит за поскъпването на живота във Великобритания

Сунак вини инфлацията, а не Брекзит за поскъпването на живота във Великобритания

Очаква се икономическият растеж на Лондон да е най-бавният сред икономиките от Г-7

В момента управляващата Консервативна партия е с около 20 процента зад лейбъристите в повечето проучвания.