Британският премиер Тереза Мей може да задейства член 50 на Лисабонския договор, уреждащ процедурата за напускане на ЕС, без одобрението на парламента. Това пише британският в. „Дейли телеграф”, позовавайки се на свои източници.

Изданието отбелязва, че този вариант е предложен на Мей от правителствени юристи, с които тя се била консултирала.

„Премиерът е абсолютно наясно за какво жителите на Великобритания гласуваха, а сега тя продължава процедурата по излизането на страната от ЕС”, цитира „Дейли телеграф” източник от кабинета на Тереза Мей.

Противниците на Brexit-а обаче отстояват тезата, че тъй като резултатът от юнския референдум за членството в ЕС е с консултативен характер, то задействането на Член 50 трябва да бъде одобрено и от депутатите в двете камари на парламента. Вестникът пише, че с такова предложение, освен другите, са излезли бившият премиер Тони Блеър и сегашният кандидат за лидер на Лейбъристката партия Оуен Смит, който подкрепя идеята за произвеждане на повторен референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Британското правителство по-рано нееднократно е заявявало, че му е необходимо време за подготовка за стартирането на процедурата по напускането, което няма да се случи през настоящата година, а също така изрази намерението си да проведе предварителни преговори с Брюксел до задействането на член 50 от Лисабонския договор.   

Обаче Европейският съюз пришпорва Лондон колкото е възможно по-бързо да напусне Общността, като е против провеждането на предварителни преговори.

Както вече беше съобщено, официално уведомление от страна на Великобритания за задействането на член 50 може да бъде изпратено в Брюксел в началото на 2017 г.