Бъдещето на британския министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман в правителството изглежда несигурно, след като тя се противопостави на "Даунинг стрийт", като написа статия, обвиняваща полицията в пристрастност към протестите в подкрепа на Палестина, съобщава Evening Standart.

Премиерът Риши Сунак е под нарастващ натиск да уволни министъра.

"Даунинг стрийт" разследва как статията, съдържаща сравнение между "пропалестинските тълпи" и маршовете в Северна Ирландия, все пак е изпратена до вестника за публикуване.

Статията е била изпратена до "Даунинг стрийт", но са били поискани значителни промени. Въпреки това материалът беше публикуван.

"Съдържанието не беше съгласувано", каза говорителят на Сунак. Премиерът продължава да вярва, че полицията ще действа без страх или благоволение." Но добави, че министър-председателят все още има пълно доверие на вътрешния министър.

Лейбъристите се подиграха на министър-председателя, че е "безгръбначен" и твърдят, че действията на Брейвърман представляват нарушение на министерския кодекс.

Британското правителство ескалира спора си с шефа на лондонската полиция в четвъртък относно организирането на пропалестински протест този уикенд, обвинявайки нейните служители, че са заели по-мека позиция спрямо левите каузи.

Плановете за демонстрация за примирие в Лондон в съботния ден предизвикаха спор между правителството и полицията, като премиерът Риши Сунак каза, че ще търси отговорност от силите на реда за всякакви проблеми, след като Скотланд ярд обяви, че няма достатъчно причина да забрани протеста.

Припомняме, че Лондон е мястото на някои от най-големите демонстрации в Европа, откакто групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като десетки хиляди демонстранти се събират всеки уикенд, за да настояват за спиране на израелските ответни бомбардировки над Газа.

Мащабни протести по света призовават: „Освободете  Палестина“

Мащабни протести по света призовават: „Освободете Палестина“

Британската полиция изчислява, че само в центъра на Лондон е имало около 30 000 души

Полицията заяви, че очаква значителна демонстрация в събота, 11 ноември, годишнината от края на Първата световна война, но че не са заявени планове за протест на 12 ноември, когато в центъра на Лондон се провеждат официални неделни събития в памет на жертвите.

Сунак нарече шествието неуважително, но полицейският комисар Марк Роули каза, че всяка забрана ще изисква проучване за заплаха от сериозни безредици и че подобни забрани не са прилагани от десетилетия.

Близо 200 души бяха арестувани във Великобритания след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври за престъпления от омраза във Великобритания, включително антисемитски и ислямофобски престъпления и нарушения на обществения ред, много от които бяха на расистка основа и свързани с протести.