Военното разузнаване на британското министерство на отбраната публикува ежедневна сводка за събитията на украинския фронт, като акцентира върху зачестилите обстрели на втория по големина украински град Харков, който е обект на атаки от първия ден на военните действия, информира Руската служба на Би Би Си.

На 17 август руските войски нанесоха ракетни атаки по жилищни райони на Харков, които отнеха живота на най-малко 19 цивилни. В последствие броят на жертвите са увеличи до 21 души, а 44 други са ранени. Сред загиналите е и момче, родено през 2009 г.

Отделът за извънредни ситуации на Харковска област съобщи, че издирвателно-спасителните операции в сградите на общежитията в Слободски и Салтовски райони на Харков са приключили, никой не е останал под развалините.

В петък, 19 август, в Харков беше обявен траур в памет на загиналите в резултат на масираните ракетни удари.

В петък сутринта Харков беше подложен на нов обстрел

Въпреки че фронтовата линия в тази посока се е преместила малко от май, вторият по големина град в Украйна се превърна в един от най-тежко обстрелваните от началото на инвазията.

Харков, разположен на около 15 километра от фронтовата линия, поема огъня, тъй като остава в обсега на повечето видове руска артилерия. Ракетни установки залпов огън и други оръжия с ниска точност доведоха до мащабни разрушения в града.

Руските сили държат харковския сектор на битката с относителна лекота, но продължават непрекъснато да предприемат локални атаки срещу украинските сили, като вероятната им цел е да се принуди Украйна да задържа значителни сили на този фронт, за да се предотврати използването им за контраатака другаде.

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Загинали и ранени след ракетна атака по Харков

Поредно нападение само за този месец

Според украинските власти военните действия продължават в цялата Херсонска област, в Николаев руските войски са атакували пристанищната инфраструктура.

Представяме информацията от украинските власти за ракетните и артилерийски обстрели в различните области на Украйна с уточнението на Би Би Си, че не може да провери незабавно тези информации в условията на война.

Харковска област. Областният център около 5 часа сутринта отново беше подложен на ракетен обстрел. По предварителни данни е загинала една жена. Една от ракетите е ударила сградата на учебно заведение. Освен това с артилерия са обстрелвани три области в региона. Има попадения в жилищни сгради, стопански постройки.

Днепропетровска област. Руските войски са обстрелвали три района. Един човек е загинал, дете е ранено, има разрушени къщи. В Никопол центърът на града е бил обстрелван,десетки многоетажни сгради, осем магазина, няколко институции и лицей са били повредени.

Николаевска област. Съоръжения на пристанищната инфраструктура са атакувани за пореден път в областния център. Няма жертви. Около 04:00 часа градът беше обстрелван от ракети С-300. Три ракети отново удариха сградите на Черноморския национален университет "Петър Могила", пострадали са къщи в близост. според първоначалните информации е пострадал един човек.

Херсонска област. През деня бойните действия са продължили почти на цялата територия на региона. В деокупираните територии са открити противопехотни осколъчни мини (POM-2), които представляват опасност дори и без да бъдат докосвани. В много общности в региона има много минирани райони, напрегната ситуация в селата, съседни на други области и през които минава река Ингулец.

Черниговска област. През изминалото денонощие - три обстрела на гранични райони, без жертви и разрушения.

Сумска област. На 18 август руснаците извършиха седем атаки срещу три селски общности. Регистрирани са 93 попадения. Няма жертви, но има разрушения.

Луганска област. През 18 август бяха отблъснати осем атаки на руските войски. Повечето от тях се състояха в посока Бахмут. Щурмът е организиран, включително от селата и градовете на Луганска област.

Донецка област. Петима загинали и 10 ранени цивилни за денонощие. Обстрелът е извършен от артилерия, минохвъргачки, танкови оръдия, реактивни системи за залпов огън "Ураган", както и неуправляеми ракети. В резултат на обстрела на Краматорск сградата на техникума е частично повредена. Районът остава без газ и частично без вода и ток. Продължава задължителната евакуация на населението.

Politico: Къде е дълго обещаваното украинско контранастъпление

Politico: Къде е дълго обещаваното украинско контранастъпление

Дали то не цели да разсее Русия