В сутрешната сводка на британското военно разузнаване се отбелязва новата отбранителна линия на Русия след украинската офанзива в Харковска област.

Украйна продължава настъплението си, а руските войски се окопават на линията Оскол-Сватово в Луганска област.

Русия вероятно смята, че задържането на този район е важно, тъй като това е един от малкото основни пътища за снабдяване от Белгородската област, която остава под руски контрол.

Гори руска военна база в Милотопол, ракети С-300 летят по Харков

Гори руска военна база в Милотопол, ракети С-300 летят по Харков

Руската армия е ударила тази нощ и село край Запорожие

Освен това граничната линия минава по административната граница на Луганска област, чието "освобождаване" Кремъл обяви тържествено като успех през юли месец, а формулира Донбас като една от непосредствените цели на войната. Загубата на значителни територии в Луганска област недвусмислено би противоречала на тази цел.

Ето защо Русия вероятно ще се опита да окаже упорита съпротива на контранастъплението на украинските сили в този момент и по тази линия. Не е ясно дали разполага обаче с достатъчно резерви, за да издържи на ново нападение от страна на украинската армия. Британското разузнаване отново посочва, че морала на руските войски не е благоприятен за това.

По-рано Институтът за военни изследвания на САЩ стигна до заключението, че украинските войски вече действат и на източния бряг на река Оскол и по-специално контролират целия град Купянск, пресечен на две от тази река.

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

Украйна продължава с офанзивата си в Херсон