Директорът на Правителствената централа за комуникации (GCHQ) Джереми Флеминг заяви, че има нова разузнавателна информация, която показва, че някои руски войници в Украйна са саботирали собственото си оборудване и случайно са свалили един от собствените си самолети, съобщава "Ройтерс".

"Видяхме, че руските войници нямат оръжие и морал - отказват да изпълняват заповеди, саботират собственото си оборудване и дори случайно свалят собствения си самолет", каза Флеминг в реч в Канбера в Австралийския национален университет.

Пентагонът: Оценката, че Путин е дезинформиран, е смущаваща

Пентагонът: Оценката, че Путин е дезинформиран, е смущаваща

Мрачни прогнози за мир

"Путин изцяло не е преценил правилно ситуацията", каза Флеминг. "Смятаме, че съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината", повтори британският експерт.

"Ройтерс" не успя да потвърди независимо анализа на шпионската централа от Лондон.

Министерството на отбраната на Русия заявява, че въоръжените ѝ сили са професионални и изпълняват задълженията си в Украйна със значителен успех. То заявява, че Западът разпространява лъжи за операцията в опит да срине Русия.

Съединените щати оценяват, че Русия страда от провал, достигащ 60%, при някои от нейните прецизно управляеми ракети, заявиха пред Ройтерс трима американски служители, запознати с разузнавателната информация.

Путин е бил подведен от съветници, които са се страхували да му кажат колко зле върви войната в Украйна и колко вредни са западните санкции, заявиха в сряда американски и европейски представители. Кремъл не направи незабавен коментар.

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за Украйна

Руският президент е бил заблуден за това колко зле върви войната

Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото Съединените щати използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябвало да се защити от преследването на рускоговорящи хора от страна на Украйна.

Припомняме, че правителствената централа за комуникации (GCHQ) събира комуникации от цял свят, за да идентифицира и пресича заплахите за Великобритания.

Разузнавателната агенция е в близки отношения с Агенцията за национална сигурност на САЩ и с агенциите за подслушване на Австралия, Канада и Нова Зеландия в консорциум, наречен "Пет очи".