Днешният разузнавателен доклад на британското министерство на отбраната е посветен на руските въздушнодесантни войски (ВДВ), воюващи в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

През последните две седмици Русия вероятно е преместила основните въздушнодесантни части в Донбас. От септември до октомври повечето от значително отслабените части на ВДВ бяха изпратени да защитават контролираната от Русия територия на десния бряг на Днепър в района на Херсон.

Някои части на ВДВ вече вероятно са попълнени и с мобилизирани руснаци. Възможно е тези зле обучени войски да отслабят заявените "елитни" способности на ВДВ. Русия вероятно ще продължи да изпраща десантчици в сектори, които се считат за особено важни.

Потенциалните оперативни задачи на ВДВ включват поддръжка на отбраната на района Кременная-Сватово в Луганска област или засилване на настъпателните операции срещу град Бахмут в Донецка област.

Кремъл едва ли ще успее да нахлуе отново в Харковска област, както се иска от националистическите фигури, коментира в сряда Институтът за изследване на войната (ISW).Руската армия значително е изчерпала своя арсенал от прецизни ракети, но вероятно все пак ще може да атакува украинска критична инфраструктура в мащаб в близко бъдеще. Украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува данни на 22 ноември, в които се посочва, че руската армия разполага само със 119 ракети "Искандер" - 13 процента от първоначалния ѝ арсенал от февруари 2022 г.

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

ISW: Кремъл не се е отказал от целта си да контролира Украйна

Иска да заблуди западните страни да окажат натиск върху Украйна да поиска мир