Русия е започнала да разширява отбранителните си позиции по границата с Украйна и дълбоко в Белгородска област, според ежедневната сводка на разузнаването на британското министерство на отбраната. Във вторник, 6 декември, губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви създаването на "отряди за самоотбрана" в региона, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Съобщения за копаене на ровове и окопи в Белгородска област има поне от април 2022 г., но проектите, които се появяват сега, вероятно са за по-сложни системи, предназначени да отблъснат механизирана атака, се казва в доклада на разузнаването.

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Русия затяга отбраната и по границата с Украйна

"Много вероятно е руските власти да се опитват да разпалят патриотични чувства, като изграждат отбранителни структури на руска територия. Това вероятно е показател за искрената (но фалшива, според оценките на британското разузнаване-бел.ред.) убеденост на някои власти, че има реална заплаха от нахлуване на украинските сили на Руска територия", се казва в съобщението.

Самият Гладков обяви създаването на териториална отбрана от мъже в боеспособна възраст и/или боен опит, които по някакви причини, включително здравословни не могат да се бият на фронта, но "имат желание да защитят родината си".

Белгородска област се намира северно от Източна Украйна и не рядко на нейна територия възникват инциденти, свързани с войната с Украйна, включително палежи на горивни и оръжейни складове и попадения на украински снаряди в населени места близо до украинската граница. Летището на Белгород е затворено от началото на военните действия в Украйна на 24 февруари тази година.

13 млрд. рубли за войната похарчила руската Белгородска област

13 млрд. рубли за войната похарчила руската Белгородска област

Белгородска област е започнала изграждането на линии за отбрана

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи, че кремълските пропагандисти са започнали да проповядват подобни неправдоподобни теории за украинска сухопътна заплаха срещу руската територия. Представители на Москва дори разлепиха реклами за специалната военна операция из целия град, която ISW преди това е наблюдавала само в отдалечени градове и селища през лятото на 2022 г. на фона на руските кампании за набиране на доброволци.

Tези информационни условия обаче вероятно са недостатъчни, за да убедят руското население като цяло в необходимостта от допълнителна мобилизация, като се има предвид неубедителният отговор на рекламните кампании за набиране на доброволци през лятото. Кремъл рискува допълнително да навреди на доверието към себе си, като обяви мобилизация, която е прогнозирана от неофициални източници, но не е обсъждана от руски официални лица. Руските официални лица са изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с балансирането на нуждите на Русия от генериране на сили, които изискват ентусиазираната подкрепа на общността на военните блогъри, и контрола върху руското информационно пространство.

ISW: Възможно е Русия да подготвя атака под фалшив флаг в Белгородска област

ISW: Възможно е Русия да подготвя атака под фалшив флаг в Белгородска област

Украйна няма нито стратегически интерес, нито възможности да нахлуе в Русия