Ежедневният сутрешен доклад на британското военно разузнаване за ситуацията в Украйна днес се фокусира върху въздушното й пространство, като уточнява, че Киев до голяма степен го контролира, цитира доклада Руската служба на Би Би Си.

Украйна запазва контрола над по-голямата част от въздушното си пространство. Русия никога не е успявала да унищожи напълно украинските военновъздушни сили или да потисне нейната система за противовъздушна отбрана. Русия все още трябва да се съобразява с рисковете за своята авиация, пише в доклада.

Въздушните дейности на Русия са съсредоточени основно в южната и източната част на Украйна, като осигуряват подкрепа на сухопътните войски. Достъпът на Русия до въздушното пространство в северната и западната част на Украйна е изключително ограничен, което основно се свежда до удари отдалеч.

В същото време Русия продължава да нанася удари по украински военни съоръжения и инфраструктура в цялата страна.

Повечето от руските въздушни удари по Мариупол най-вероятно са били извършени с неуправляеми бомби. Използването на такива оръжия намалява способността за ефективен избор на цели и увеличава риска от цивилни жертви, обобщават от британското военно разузнаване.

Министрите на отбраната от 40 държави се срещнаха във вторник във военната база Рамщайн в Германия, за да обсъдят предоставянето на военна помощ на Украйна. Мероприятието имаше за цел не само да разработи нова стратегия, но и да демонстрира единството на мненията. Една от основните новини на срещата беше решението на Германия да прехвърли на Украйна зенитни самоходни оръдия "Гепард".

В речта си, която трябва да произнесе днес британският външен министър Лиз Тръс, тя възнамерява да призове страните, които са осъдили руската инвазия в Украйна, да удвоят подкрепата си за Киев и, наред с други неща, да изпълнят обещаната доставка на тежки оръжия, включително танкове и самолети, за да бъде спряна руската агресия.

Зеленски: Победата ни е неизбежна

Зеленски: Победата ни е неизбежна

Нужна е пълна мобилизация на фронта

Киев още в началото на войната поиска от западните си партньори да предоставят изтребители МиГ-29, които пилотите му вече знаят как да управляват и които все още са на въоръжение в някои източноевропейски държави.

Евентуално прехвърляне на такива самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, преди Съединените щати да се откажат от плана, опасявайки се, че Русия ще го разглежда като пряко участие на НАТО във войната.

Русия официално предупреди Съединените щати заради военната им помощ за Украйна, предупреждавайки за "непредвидими последици", ако доставките на модерно оръжие продължат, съобщиха американските медии на 15 април.

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Това заяви руският посланик във Вашингтон