Британското министерство на отбраната публикува анализ на военното си разузнаване, който се фокусира не върху украинската контраофанзива, за която беше съобщено през изминалата седмица, а върху плановете на Русия в Източна Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Въпреки необходимостта да се удържат последните украински офанзиви, основните руски усилия в Украйна почти със сигурност ще останат в Донбас, според британското разузнаване.

Градовете Авдеевка (близо до Донецк) и Бахмут (Артьомовск) остават основните направления на руското настъпление в Донбас. Това е мястото, където руските военни са постигнали най-голям успех, но все още напредват с не повече от 1 км на седмица (към Бахмут), се казва в доклада.

Политическата цел на операцията в Донбас почти сигурно ще остане превземането на цялата Донецка област, което би позволило на Кремъл да обяви "освобождаването на Донбас", смятат авторите на доклада. Руските сили многократно са нарушавали сроковете за постигане на тази цел, казват те.

На 1 септември Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Владимир Путин е наредил да се достигне до административните граници на Донецка област до 15 септември, припомня британското разузнаване. Неговите експерти смятат постигането на тази цел за малко вероятно. Те смятат, че това допълнително ще усложни плановете на Русия за провеждане на референдуми за присъединяването на окупираните територии към Руската федерация.

ISW локализира руски огън край АЕЦ Запорожие

ISW локализира руски огън край АЕЦ Запорожие

Изявленията на Песков за преговори не дават индикации, че Москва е готова да преговаря сериозно