В днешното издание на ежедневния си доклад британското военно разузнаване говори за руската информационна война. От самото начало на пълномащабното нахлуване в Украйна руската държава систематично използва информационните операции като основен елемент от своята стратегия, цитира доклада Руската служба на Би Би Си.

Руската държава, отбелязва разузнаването, култивира много канали и подставени лица за умишлено създаване и разпространение на невярна или изфабрикувана информация.

"Един компонент на руската дезинформация е "прането на наративи", при което Русия популяризира информация от свои пълномощници или непроверени източници в социалните медии, която след това прониква в по-масови или държавни медии", се казва в резюмето. "Това има за цел да скрие изходната информация, за да бъде по-лесно за руската държава да се дистанцира от посланието, тогава те популяризират подвеждаща информация, като същевременно маскират интереса си."

Руските проправителствени канали за дезинформация подхвърлят изфабрикувани разкази, както планирани, така и непланирани, когато се отвори възможност, според разузнаването. Целите, които Русия преследва сега, почти сигурно включват дискредитиране на украинското правителство и намаляване на международната подкрепа за Украйна, се казва в резюмето.

Източна Европа призовава Big Tech да блокират руската дезинформация в социалните медии

Източна Европа призовава Big Tech да блокират руската дезинформация в социалните медии

Нужни са по-агресивни стъпки срещу фалшивите новини, които оправдават агресията и заплашват демокрацията

Правителствената агенция за киберсигурност на Обединеното кралство предупреди за нарастваща заплаха за критичната инфраструктура на Запада от страна на хакери, симпатизиращи на Русия и нейната война срещу Украйна.

Една успешна кибератака срещу компютърните системи, които контролират елементи от критичната инфраструктура, като например електропреносни мрежи или хидроенергийни съоръжения, може да се окаже изключително разрушителна и да причини сериозни физически щети, цитира предупреждението Би Би Си.

Руски хакери атакуваха сайта на полската данъчна служба

Руски хакери атакуваха сайта на полската данъчна служба

Москва свикнала на Запад да я обвиняват във всичко без доказателства