Проучване на общественото мнение показва, че британците са все така раздвоени по темата "Брекзит" 6 месеца след референдума, предаде CNN, като цитира резултати от допитване на ComRes. 

Въпреки че 47% биха гласували "за" и днес, то 45% се обявяват "против". Подобряване след "развода" на страната с ЕС очакват 24%, докато за 44% от отговорилите, влошаването е сигурно. 

Припомняме, че на референдума от 23 юни, 51% гласуваха за напускане, срещу 48% за оставане в Общността.  

Процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз може да отнеме повече от 2 години. За това предупреди британският външен министър Филип Хамънд. 

Британският премиер Тереза Мей заяви по-рано, че ще задейства член 50 от Лисабонския договор, който се отнася за 2-годишния преговорен процес за напускането на блока, преди края на март следващата година.

Припомняме, че по-рано този месец британският парламент подкрепи с голямо мнозинство плана на правителството за Брекзит.

В края на ноември пък стана ясно, че британските поданици могат да запазят правата си в ЕС и след като страната им официално напусне Общността. Това ще бъде възможно след заплащането на годишна такса. Главният преговарящ от страна на Европейския парламент Ги Верхофстад заяви, че принципно подкрепя тази идея.