Равнището на убийствата, извършени от нацистите в пика на Холокоста, е било почти три пъти по-високо, отколкото се е смятало преди и е намаляло, само защото "никой не е останал за убиване". Това е установило ново проучване, цитирано от "Дейли Телеграф".

В пика на убийствата на нацисткия режим, около 15 000 евреи са били избивани всеки ден в лагерите на смъртта в окупираната от Германия Полша при операция "Райнхард", показва новото проучване. Операция "Райнхард" е имала за цел избиването на всички евреи в окупирана Полша. Тя е започнала през март 1942 г. и е приключила през ноември 1943 г., като това е периодът с най-високо равнище на убийства през 20 век,, като са били избити общо около 1,7 млн. полски евреи в лагерите на смъртта Треблинка, Белзек и Собибор. 1,47 млн. от тях сега се твърди, че са били избити от нацистите за малко повече от три месеца - между август и октомври 1942 г.

Предходни оценки показваха, че максималното равнище на убийства по време на Холокоста е било 6000 жертви всеки ден в Аушвиц, но доказателства за точни цифри се оказват трудни за намиране, защото убийствата са били прикрити от нацистите.

Проф. Леви Стоун от Университета в Тел Авив твърди, че процентът на убийствата е намалял през ноември 1942 г., защото "е имало относително малко на брой евреи" в контролираните от нацистите райони в и около окупирана Полша, "така че нивото на избиването вероятно е намаляло поради трудността да се събират жертви".

Проучването означава, че в тези три месеца е имало много по-висока смъртност в сравнение с геноцида в Руанда през 1994 г., който често се смята за най-бързата кампания за избиване през XX век, като около 800 000 души са били убити за 100 дни.