Плановете на Унгария за внос и евентуално използване на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" пораждат опасения относно безопасността и могат да навредят на доверието в потенциални ваксини. Това предупреди Европейската комисия, предаде "Ройтерс".

Световната информационна агенция отбелязва, че въпросът отваря нов фронт в обтегнатите отношения между Брюксел и Будапеща.

Очаква се нов сблъсък, когато днес лидерите на ЕС проведат видеоконференция, на която може да се разгледа спасителния COVID-19 план и седемгодишния бюджет на Общността, които националистическите правителства на Унгария и Полша блокират, тъй като обуславят достъпа до пари със съблюдаването на върховенството на правото.

Плановете на Унгария за провеждане на изпитания и евентуално производство на руската ваксина, безпрецедентна стъпка за страна членка на ЕС, допълват съществуващите търкания с Брюксел.

Запитан за тези планове, говорител на Европейската комисия подчерта: "Възниква въпросът дали страна членка би искала да прилага на своите граждани ваксина, която не е проверена от Европейската агенция по лекарствата."

Говорителят на ЕК добави: "Тук се срещат процесът на разрешаване и доверието към ваксината. Ако нашите граждани започнат да поставят под въпрос безопасността на дадена ваксина, ако тя не е преминала през строга научна оценка, за да се докаже нейната безопасност и ефикасност, ще бъде много по-трудно да се ваксинира достатъчна част от населението."

Съгласно правилата на ЕС, руската ваксина "Спутник V" трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата, преди да може да бъде пусната на пазара във всяка от 27-те страни членки на Общността.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обяви, че планира да проведе клинични изпитвания и да лицензира "Спутник V", а тази седмица ще започне да внася малък брой дози, които могат да доведат до по-голям внос и масово производство в Унгария през следващата година, ако ваксината се окаже безопасна и ефективна.

Руският държавен суверенен фонд заяви миналата седмица, че междинните резултати от изпитванията показвали, че "Спутник V" е 92% ефективна при защита на хората от респираторното заболяване COVID-19 и страната се подготвя за масова ваксинация.

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Руската ваксина "Спутник V" e с 92% ефективност

Предварителните резултати са едва вторите