Европейският съюз и американският президент Доналд Тръмп изглежда имат различни позиции във връзка с отношенията с Русия, климатичните промени и световната търговия. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след разговори с Тръмп в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Туск коментира в излъчвано по телевизията изявление, че двамата лидери са се разбрали относно противодействието на екстремизма и тероризма, както и относно отношенията с Украйна.

"Ние обсъдихме външната политика, сигурността, климата и търговските отношения", изтъкна Туск, след като той и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещнаха с Тръмп, като срещата е продължила около един час.

"Усещането ми е, че се разбрахме по много въпроси, преди всичко за борбата с тероризма", уточни Доналд Туск.

"Но някои въпроси остават открити като климата и търговията и аз не съм 100 процента сигурен, че можем да кажем днес - "ние" означава г-н президента и аз - че имаме обща позиция, общо мнение за Русия, въпреки че когато става въпрос за конфликта в Украйна, изглежда, че сме с припокриващи се позиции".

Тръмп беше разкритикуван по-рано заради изразеното си възхищение от руския президент Владимир Путин, а неговата администрация е въвлечена в твърдения за тесни връзки с Русия.

Туск коментирал още: "Основното ми послание към президента Тръмп обаче беше, че това, което дава най-дълбокото значение на нашето сътрудничество и приятелство са фундаменталните западни ценности като свободата, правата на човека, зачитането на човешкото достойнство. Най-важната задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, а не само интересите... Това е, което ние - Европа и Америка - трябва да кажем."