Решение за прекратяването на механизма за наблюдение над нашата страна може да бъде взето до 2019 година. Това е потвърдил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи говорител на институцията, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

На въпрос дали писмото му до премиера Бойко Борисов относно механизма не е изпратено, за да се помогне на управляващите в предстоящите избори, говорителят на ЕК отговори: "Въпреки че не съм запознат с всички интриги на българската национална политическа сцена, когато имаме какво да кажем - казваме го".

Юнкер: Мониторингът за България пада до 2019 г.

Юнкер: Мониторингът за България пада до 2019 г.

В писмото си Юнкер посочва

Припомняме, че снощи Юнкер отговори на писмо на премиера Борисов по повод механизма. В писмото се поставя заявената неколкократно от него позиция от 2014 г. насам, че докладите на ЕК за България по механизма ще отпаднат до края на 2019 година.

От Еврокомисията не се наемат да кажат кога и в каква форма би могло да бъде взето решение за ограничаване на броя на показателите по механизма за наблюдение.

Говорителят на ЕК коментира, че Юнкер вече е изразил очакването си България и Румъния да продължат по пътя на реформите, за да може наблюдението да бъде прекратено в рамките на мандата на настоящата комисия, което означава до средата на 2019 година.

Той допълва, че във вчерашното си писмо Юнкер е изразил убедеността си, че България ще продължи с реформите и ще може да излезе от процедурата за наблюдение със задоволително изпълнение на показателите, залегнали в механизма.