Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел нарече агресия решението на Русия за експулсиране на трима европейски дипломати от страната.

Борел посети Москва в началото на февруари. Тогава руското външно министерство обяви дипломати от Швеция, Полша и Германия за персони нон грата за участие в протести в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, които не са разрешени с руските власти. Руският първи дипломат Сергей Лавров увери, че експулсирането не е свързано с посещението на ръководителя на европейската дипломация.

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а

Борел заяви в интервю за France 24, че целта на посещението му е била проверка на отношението на Москва към Брюксел. Отговорът, изтъкна той, беше "ясен" и "агресивен".

"Не бях унижен, а по-скоро се сблъсках с агресия. Когато някой бъде поканен и се използва посещението му, за да се обяви експулсирането на дипломати, това вече не е унижение, а проява на агресия. Такива неща не се правят в дипломатическите отношения между страни, които искат да поддържат добри връзки", настоя той.

Борел също така изрази мнение, че диалогът между Русия и Европейския съюз е "в мъртва точка".

Протести се проведоха на 23 януари в различни градове на Русия и продължиха на 31 януари. Също така митинги се проведоха на 2 февруари по време и след заседанието на Московския градски съд по делото на Навални.

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Борел опитва да се поправи след разгромни критики за визитата му в Москва

Признава, че Русия не иска диалог...

След посещението на Борел в Москва последва вълна от унищожителни критики срещу неговото поведение там. Група евродепутати поискаха от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оставката на европейския първи дипломат.

"Появата на съвместна пресконференция с руския министър на външните работи Сергей Лавров, докато водещият опозиционен политик Алексей Навални отново е пред съда заради политически мотивирани обвинения, не помага на каузата му. Това е плесница за всички, които защитават демокрацията", заяви латвийската евродепутатка Сандра Калниете, бивш външен министър на Латвия и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

По думите ѝ вместо да защити европейските ценности, в Москва Борел се е превърнал в инструмент на кремълската пропаганда.

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Русия изгони трима дипломати от Германия, Полша и Швеция, протестирали за Навални

Това е станало по време на пресконференцията на Борел и Лавров

"Като цяло поведението на Борел беше катастрофа. Той призна, че ЕС не е предприел никакви стъпки за приемане на нови санкции по отношение на Русия заради казуса с Навални", написа "Политико".

"Борел стоеше и мълчеше с полуусмивка когато Лавров в заключителните си думи нападна ЕС, наричайки го "ненадежден партньор", продължава изданието.

"Борел каза, че е предал недоволството на ЕС от ареста на Навални, но думите му останаха в сянката на напористия отговор на Лавров, който отново постави под въпрос изводите на Запада за отравянето на Навални с бойно отровно вещество - изводи, огласени лично от германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, където лекуваха Навални. Лаборатории във Франция и Швеция, както и Организацията за забрана на химическите оръжия, потвърдиха изводите на германците", подчерта "Политико".