Европейската комисия (ЕК) реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу Гърция и също така иска на страната да се наложат финансови санкции.

През април 2015 г. Съдът на ЕС постанови, че Гърция нарушава законодателството на ЕС, като не опазва водите си от замърсяване с нитрати от селскостопански източници. Четири години по-късно този проблем все още не е напълно решен.

Поради това ЕК  иска от Съда на Европейския съюз да наложи финансови санкции под формата на еднократно платима сума, изчислена в размер на 2 639,25 евро на ден, и дневна имуществена санкция в размер на 23 753,25 евро на ден, от датата на постановяване на съдебното решение до постигането на пълно изпълнение на задълженията.

През 2011 г. Гърция все още не е посочила редица уязвими на замърсяване с нитрати зони и не е изготвила програми за действие за тези зони. В резултат на това с изпращането на официално уведомително писмо до гръцките власти ЕК започна производство за установяване на нарушение през октомври 2011 г. Досега от решението на Съда срещу Гърция през април 2015 г. страната е създала 12 нови уязвими на замърсяване с нитрати зони. Гръцките органи обаче не са изготвили програми за действие за тези нови зони.

Поради това ЕК е продължила производствата, като е изпратила официално уведомително писмо. Освен че не е изпълнила задължението си за изготвяне на такива програми за действие, Гърция не е представила график за изпълнение и целева дата.

Като не приема тези програми за действие, Гърция продължава да не изпълнява решението на Съда на ЕС от 24 април 2015 г. Следователно процедурата за изготвяне на програми продължава да бъде на първоначален етап. Поради това Комисията е решила да сезира отново Съда и да поиска налагането на финансови санкции.