Европейската комисия иска със съдебно решение да предотврати подновяването на строежа на път в Полша, който ще минава през защитена местност, информира Би Би Си.

Проектът за пътя, който ще улесни връзката между Варшава и Хелзинки, предвижда трасето да минава през долината Роспуда, известна с торфените си блата и с това, че е местообитание на редки растения и животни.

Комисията иска работата да бъде спряна, докато Европейския съд не се произнесе за това дали са спазените законите на ЕС.

Варшава е прекратила проекта до приключването на размножителния период на птиците.
Очаква се строежът да бъде подновен на 1 август.

Според Варшава щетите за природата ще бъдат минимални, защото планът е за видукт, а не за наземен път.

„Европейският съюз иска със съдебно предписание Европейският да предотврати необратими щети за уникална природна местност", заяви Барбара Хелферич - говорител на комисаря по околната среда Ставрос Димас.

Комисията иска работата по изграждане на пътя да бъде прекратена докато Европейския съд реши дали 40-километровото трасе около град Аугустов е съобразено със строгите закони на ЕС за околната среда .

Ежедневно около 4 500 тежкотоварни автомобила пресичат града на път за и от литовкста граница.

Британското кралско дружество за защита на птиците подаде жалба срещу проекта, защото застрашава местообитанията на рисовете и вълците и „най-важната популация в ЕС на две световно-защитени птици: големият креслив орел и водното шаварче".

Според комисията Полша ще загуби фондове за милиони евро по други проекти, ако се изпълни проекта в долината Роспуда.
Този проект е финансиран без средства на Европейския съюз, но Полша се надява Брюксел да съфинансира части от проекта.