Началникът на армейското разузнаване на Украйна (ГУР) Кирил Буданов заяви, че едно от основните условия за прекратяване на войната е създаването на демилитаризирана зона между Русия и Украйна с ширина най-малко 100 километра, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Това е нашата цел", каза Буданов в интервю за украинския канал "Исландия".

Той обясни, че смята това разстояние за оптимално, тъй като оттам би било невъзможно да се нанесат ефективни удари по Украйна с конвенционални средства.

Буданов смята създаването на такава зона за необходима мярка за защита, тъй като политическият модел в Русия, според него, едва ли ще се промени дори след Путин. Според него "ще дойде нов тиранин с нови амбиции".

В същото интервю началникът на Главното разузнавателно управление каза, че на този етап от войната може спокойно да се каже, че руската армия в "изчерпана".

По думите му числеността на личния й състав все още е голяма и Русия разполага с човешки ресурси за неопределено време, но качеството на руската армия е изчерпано - и като военна подготовка, и като техника и въоръжение.

Началникът на украинската разведка: През пролетта на фронта ще настъпи преломен момент

Началникът на украинската разведка: През пролетта на фронта ще настъпи преломен момент

Русия използва повече ракети, отколкото произвежда

Според Буданов влиянието на ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин в системата на руската власт няма да отслабне, въпреки факта, че той не можа да превземе Бахмут, както обеща. В сблъсъка с военачалниците на руската армия Шойгу и Герасимов Пригожин ще надделее и евентуално ще постигне те да бъдат изправени пред военен трибунал. Конфликтът между "вагнеровците" и военните не е показен, а истински, няма да може да бъде потушен.

Ключът към стабилността на позицията на Рамзан Кадиров е лично Путин. Той ще остане на терена, докато сегашното правителство контролира ситуацията в страната. Щом настъпи разцепление, Кадиров ще загуби всичко. Ръководителят на Чечения "има много сериозни здравословни проблеми и признаци на пристрастяване към наркотици", като резултат от анестезия, твърди Буданов.

Съобщенията, че Украйна уж се готви и все още е готова да нанесе удар по територията на Беларус като плацдарм за руската армия, са неверни. Украйна няма оперативна необходимост да навлиза по какъвто и да било начин в територията на Беларус, зави категорично Буданов.

Владимир Путин не е ходил в Мариупол, както съобщиха руските медии през март тази година. Формата на ухото и разстоянието между очите са уникални за всеки човек, също като пръстовите отпечатъци. Анализът на тези параметри ни позволява да твърдим, че човекът, който беше представен за Путин в Мариупол, не е самият Путин. На парада в Москва на 9 май най-вероятно също не беше Путин. Той имал поне трима двойници, но всички са с различни навици и малко по-различен ръст, казва шефът на военното разузнаване на Украйна.

Двойник на Путин посетил Херсон и Луганск?

Двойник на Путин посетил Херсон и Луганск?

Според Киев, невъзможно било истинският президент да направи такова посещение