Унгария отмени планираната за понеделник в Будапеща среща на външния министър Петер Сиярто с германския си колега Аналена Бербок "поради технически, а не политически причини," съобщи унгарското външно министерство в събота.

"Поради непредвидена промяна в календара на министъра, външното министерство поиска срещата да бъде отложена за по-късна дата, надяваме се в близко бъдеще," се казва в изявлението на министерството. "Причината е чисто техническа и не политическа."

Германското външно министерство заяви, че е "изумено" от отмяната и подчерта, че е необходим "сериозен и честен" разговор след като унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин в петък.

Срещата в Москва беше първата среща на лидер на ЕС с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца след като Москва започна пълномащабната инвазия в Украйна. Тази среща разгневи някои европейски лидери, които предупредиха срещу умиротворяването на Москва и заявиха, че Орбан не говори от името на ЕС.

Брюксел изрази безпокойство от съобщенията за плановете на унгарския премиер да посети Москва. "Ротационното председателство на Съвета на ЕС не дава правомощия за водене на диалог с Русия от името на ЕС", каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на 4 юли.

"Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се водят без Украйна", припомни той позицията на Съвета на министрите на страните от ЕС.

Посещението на премиера Виктор Орбан в Москва се осъществява единствено в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Понастоящем Унгария е страна-членка на ЕС, която председателства на ротационен принцип Съвета до 31 декември 2024 г. Това не предполага външно представителство на ЕС", се казва в изявлението.

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

ISW: Първо Украйна да капитулира и след това мирни преговори e новата позиция на Путин

Кремъл иска да използва Унгария за натиск над ЕС