След като Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Унгария и Полша срещу политиката на ЕС да намали средствата на държави-членки, които нарушават върховенството на закона, министърът на правосъдието Юдит Варга нарече решението "политически мотивирано", обобщава англоезичното издание "Hungary today".

От своя страна управляващата партия Фидес реагира, че Унгария е била "стигматизирана" заради своя закон за закрила на детето.

Варга каза в публикация във Фейсбук днес, че решението "доказва, че Брюксел злоупотребява с властта си... това е друг начин за оказване на натиск върху Унгария за измененията в нейния закон за закрила на детето, приети миналото лято", които ЕС определи като дискриминационни спрямо ЛГБТК общността.

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Съдът на ЕС поряза Полша и Унгария за парите срещу демокрация

Ценностите на Съюза се отстояват и след приемането в Общността

Позовавайки се на референдума от 3 април относно закона за закрила на детето, Варга каза: "Брюксел не може да приеме, че унгарците могат да кажат мнението си на референдум. Бюрократичният елит отказва да приеме свободните решения и мнения на унгарците", каза правосъдният министър.

Управляващата партия Фидес коментира, че Унгария е "стигматизирана" заради своя закон за закрила на детето.

Фидес посочи, че решението на Съда на Европейския съюз е "последният етап от едномесечна кампания на политическо отмъщение", която е била "подготвена предварително".

"Брюксел не иска да приеме отказа на Унгария да се поддаде на натиска, че прие закон за спиране на ЛГБТК пропагандата, насочена към деца, и дори свика референдум по въпроса", пише в изявление на партията.

"Ето защо Унгария беше осъдена, ето защо целият този джихад за върховенството на закона беше пуснат в действие и затова брюкселските бюрокраати искат да заклеймят, осъдят и накажат страната ни", се посочва в позиция на партията.

Върховният съд на Европейския съюз отхвърли обжалванията на Полша и Унгария за това дали е правомерно да се обвързват парите по европейски програми със съблюдаване за нарушения на върховенството на правото.

Орбан няма да се поддаде на натиска от ЕС за промяна на закона за миграцията

Орбан няма да се поддаде на натиска от ЕС за промяна на закона за миграцията

Орбан обвини и ЕС в "брутален саботаж"

Базираният в Люксембург съд, който е най-висшата инстанция в ЕС, се произнесе по делото за правомерността на новия инструмент, който позволява отнемане на европейско финансиране заради нарушения.

Решението се очаква с огромно нетърпение като ключово събитие по проточилия се спор между евроинституциите и управляващите в Полша и Унгария, които са подложени на сериозни критики от останалите страни членки за ограничаване на правата на жените, ЛГБТ общностите и мигрантите, но и за задушаване на свободата на съдебната власт, медиите, академичните среди и неправителствените организации.