Полша и Унгария се обръщат към евросъда заради механизма на ЕС, който обвързва отпускането на евросредства със спазване върховенството на закона, информират АФП и "Ройтерс".

Полша внася оплакване в Съда на ЕС заради новия механизъм към бюджета на ЕС, който обвързва плащанията с върховенството на закона, което означава, че приемането му ще бъде отложено.

Съд на ЕС: Новите съдебни правила на Полша са в разрез с правото на ЕС

Съд на ЕС: Новите съдебни правила на Полша са в разрез с правото на ЕС

Полското правителство трябва да прекрати тези разпоредби и да спазва принципите на съдебната независимост

"Ние вярваме, че такива решения нямат правната база в Договорите, намесват се в компетенциите на страните членки и нарушават законите на Европейския съюз", се казва в съобщение на полското правителство.

Полша и Унгария са против този механизъм. В същото време двете държави са критикувани от Брюксел заради върховенството на закона. Будапеща и Варшава блокираха приемането на бюджет и фонд за възстановяване от пандемията в размер на 1,8 трилиона евро заради спор за механизма. На среща на върха на ЕС през декември 2020 г. евролидерите постигнаха компромис, който предвижда механизмът да не се прилага, докато Съдът на ЕС не отговори на всички оплаквания.

В полското съобщение се пояснява, че ЕС "няма компетенцията да определя концепцията за "върховенството на закона" или да поставя условия за оценка изпълнението на основните принципи".

Въпреки че "върховенството на закона" е обща ценност на страните членки, съдържанието не може да бъде оформяно с произволни решения, които не зачитат националните идентичности и разнообразието на правните системи и традиции, допълва Варшава.

Според полските власти "политизираното тълкувание" на правилата на ЕС е "много сериозна опасност не само за Полша, но и за целия Европейски съюз".

Началникът на кабинета на премиера на Унгария Виктор Орбан заяви, че тази седмица ще се обърнат към евросъда да разгледа спорния механизъм.