Тази нощ руската армия е нанесла отново масиран удар по различни области на Украйна, като атаката е била на два пъти - след като първата въздушна тревога бе отменена, отново картата на Украйна светна в червено.

Генералният щаб на украинската армия докладва тази сутрин за нанесен ракетно-авиационен удар с използване на ракети от различни типове и атака с безпилотни летателни апарати тип Shahed

Общо атакуващите средства са били 31 -14 ракети и 17 ударни дрона.

Украинските военни изброяват:

  • 10 крилати ракети Х-101/Х-555 от самолети стратегическа авиация Ту-95 МС (стартови район Саратовска област.
  • 3 балистични ракети "Искандер-М" (изстреляни от Крим и Краснодарски край (Русия);
  • 1 аеробалистична ракета Х-47 м2 "Кинжал" (от въздушното пространство на Тамбовска област (Русия);
  • 17 ударни дрона тип "Шахед" (с пусков район Райск).

От противовъздушната отбрана на Украйна са свалени 24 от 31-те средства, с които са били атакувани. Те са свалени над Хмелнишка, Харковска, Николаевска, Одеска, Запорожка, Днепропетровска и Кировоградска области.

Свалени са 7 крилати ракети Х-101/Х-555 и 17-те ударни дрона.

Пропуснатите ракети не се посочва къде са ударили и какви са пораженията.

ISW: Западът намери решение за руските активи

ISW: Западът намери решение за руските активи

Украйна подписа двустранни десетгодишни споразумения за сигурност със Съединените щати и Япония

С наближаването на голямата конференция, която се организира в Швейцария, Русия засили въздушните си атаки спрямо области на Украйна. Още преди месец руската армия започна да се цели към обекти от енергийната инфраструктура и то към цели, които осигуряват дългорочно енергийната сигурност на страната и трудно или по-бавно могат да бъдат възстановени.

Атаката тази нощ се е случила на две вълни - по традиция първо пристигат дроновете, като атаката започна малко преди полунощ.

Втората атака е била съставена от ракети, различен тип, именно за да се излъже противовъздушната отбрана. Искандерите са били насочени към Запорожието.

Крилатите ракети, пуснати от Саратовска област са били насочени към Западна Украйна, като са навлезли откъм Сумска област.

По информация на говорителя на Военновъздушните сили на Украйна Иля Елваш целта на руските атака отново за били обекти от критичната и военната инфраструктура на страната. По негово уверение едната ракета "Кинжал не е достигнала до целта си в Хмелницка област.

Деветима загинали и 29 ранени при руски ракетен удар в Кривой Рог
Обновена

Деветима загинали и 29 ранени при руски ракетен удар в Кривой Рог

Ударена е жилищна сграда