Армията на Южен Судан обяви, че в сряда е бил изгубен контакт с град Малакал, разположен на Бели Нил, който в последните дни стана обект на ожесточено нападение от страна на бунтовниците.

Според „Ал Арабия" бунтовниците вече са разпространили съобщение, че владеят населеното място, което е сред важните депа за транспорт на нефт и нефтени продукти.

„Франс прес" съобщи, че летището в града е било затворено във вторник вечерта, а патрули на опозицията са кръстосвали улиците в търсене на войници, лоялни към официалната власт.

Най-малко 20 хил. души бяха принудени да напуснат Малакал, след като боевете в столицата Джуба бързо се разпространиха и в останалите части от страната.

До момента жертвите на конфликта в Южен Судан са над 10 хил., а близо 900 хил. бяха принудени да напуснат домовете си в търсене на спасение.

Напрежението в страната не е спирало от почти година, след като през месец юли президентът Салва Кийр уволни целия си кабинет, включително и своя заместник Риек Мачар. В отговор на решението Мачар, заедно с подкрепящите го племенни войски от групата Динка, започна въоръжена борба в опит да се завърне в президентския дворец.

На 16 декември миналата година боевете се ожесточиха, което принуди Кийр да обяви извънредно положение. На 23 януари враждуващите страни сключиха формално примирие, което обаче не се спазва.