Новата политика на президента Джордж Буш в Ирак ще постави редица цели, за които се очаква да бъдат изпълнени от иракското правителство, пише Ню Йорк Таймс, като се позовава на високопоставени служители от Белия дом.

Сред заложените цели са стъпки, които да привлекат повече сунити в политическия процес, финализиране на дълго отлаганите мерки за разпределение на приходите от петрола и смекчаване на политиката на управляващите към бившите членове на партията Баас на Саддам Хюсеин.

Очаква се Джордж Буш да представи новите мерки тази седмица.

Някои от условията, които ще бъдат поставени в стратегията, са част от списък, изработен по-рано съвместно с иракчаните и представен през октомври, който така и не е изпълнен.

Сред целите например е насрочването на дата за местни избори в провинциите, което би ангажирало сунитите в политиката и би им предоставило роля в доминираните от тях райони.

Предвижда се също приемането на закон за петролните приходи, който би позволил на властите да разпределят постъпленията в различните провинции въз основа на населението.

Условията ще засегнат и досегашната политика спрямо бившите баасисти, като се предложи подход да се плащат военни пенсии на някои от тях, лишени от това право преди това.

Наред с това в новата стратегия се обръща специално внимание на необходимостта да се отделят повече средства за проекти и програми в сунитските райони.
Липсата на финансиране на такива инициативи досега засили опозицията срещу иракските власти. Повечето от заделените средства за населената предимно със сунити провинция Анбар например така и не са били отпуснати, отбелязва вестникът.

От друга страна иракското правителство настоява до юни да поеме директното командване на 10-те иракски дивизии, което според някои американски представители е свръхамбициозно. Но представител на Белия дом дава да се разбере, че това е една от целите.