Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с американският държавен глава Джордж Буш, предадоха агенциите.

Меркел бе посрещната от Буш в ранчото му в Тексас. Това е първото за последните 40 г. посещение на германски канцлер в частно имение на американски президент.

Тук, в Тексас, когато поканиш някой в дома си, това е знак на голямо уважение и топли чувства към госта и това е начинът, по който аз приемам канцлер Меркел, заяви при посрещането й Буш, цитиран от Би-Би-Си.

Още от пръв поглед се вижда, че това място е прекрасно, заяви от своя страна Меркел.

Срещата на американския президент с Меркел се случва веднага след тази с френския му колега - Никола Саркози и отбелязва нов етап в отношенията на САЩ с Германия и Франция, след тяхното захладяване при предишните лидери на европейските държави -  Герхард Шрьодер и Жак Ширак, отбелязва АП.

Визитата на Меркел в САЩ ще продължи и утре, когато се очаква да се присъедини и генералният секретар Кондолиза Райс.

Основна тема на разговорите им ще бъде Близкия изток, усилията за стабилизиране на Афганистан и други международни проблеми.

Една от основните теми, която ще бъде засегната в разговорите, ще е числеността на германския контингент в Афганистан и ситуацията в Иран.

Преди дни Германия, която е най-големият европейски търговски партньор на  Иран, обяви, че е готова да подкрепи налагането на санкции,срещу Техеран, ако страната не прекрати ядрената си програма, припомня АП.
Мерките срещу Иран са силно подкрепяни от страна на Вашингтон, като САЩ нееднократно обвини Иран в дестабилизиране на Ирак и Афганистан.