Правителството на Чад нареди на германския посланик да напусне страната в рамките на 48 часа, се казва в изявление. Решението според източници е мотивирано от коментарите му за забавения преход на Чад към гражданско управление след преврата през 2021 г., предава Ройтерс.

"Това решение на правителството е мотивирано от неучтивото отношение и незачитането на дипломатическите практики", съобщи Министерството на съобщенията на страната в "Туитър" късно в петък.

Два източника от правителството на Чад казаха в събота, че посланик Гордън Крике е критикувал забавянето на провеждането на избори след преврата и решението от миналата година, което ще позволи на временния военен лидер Махамат Идрис Деби да се кандидатира на изборите през 2024 г.

Германското външно министерство не коментира експулсирането на Крике, но източник, запознат с позицията на дипломатическото ведомство, каза, че този ход е "абсолютно неразбираем" и че то е в контакт с чадските власти.

Военните лидери в централноафриканската държава първоначално обещаха 18-месечен преходен период, насочен към провеждане на избори, когато Деби завзе властта, след като баща му, президентът Идрис Деби, беше убит на бойното поле по време на конфликт с бунтовници, което сложи край на продължилото десетилетия авторитарно управление.

Но миналата година хунтата удължи срока с две години, като отложи изборите до октомври 2024 г. Това решение предизвика протести, при които бяха убити десетки цивилни, и притесни регионалните сили и Съединените щати, които предупредиха да не се удължава военното управление.