"Бюлетинът на атомните учени" обяви, че "Часовникът на Страшния съд" ще остане на 100 секунди до полунощ, както беше и през 2021 г. Учените посочват ядрените оръжия, изменението на климата и пандемията от COVID-19 като "екзистенциална заплаха за човечеството."

Решението обяви Рейчъл Бронсън на видеоконференция във Вашингтон. Тя е президент на авторитетното американско списание "Бюлетин на атомните физици", на чиято корица за пръв път се появява смразяващият часовник през 1947 година.

"Часовникът на Страшния съд" е символичен часовник, създаден през 1947 г. от Съвета на директорите на списанието "Bulletin of the Atomic Scientists" на Чикагския университет. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

75 години по-късно ситуацията в международната сигурност не се е стабилизирала. Напротив, часовникът остава най-близо до апокалипсиса, който слага край на цивилизацията, защото светът се намира в изключително опасен момент.

Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Bulletin of the Atomic Scientists каза, че часовникът "продължава да показва опасността, напомняйки ни колко много работа трябва да се свърши, за да се гарантира по-сигурна и по-здрава планета. По принцип от 2020 г. светът остава на 100 секунди от своето унищожение.

Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, "това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала". Според авторите това, напротив, означава, че светът е "замръзнал в изключително опасна ситуация".

"През 2019 г. го нарекохме нова аномалия и тя за съжаление продължава", подчертават учените.

Най-благоприятна е била прогнозата през далечната 1991 г. - цели 17 минути. Това се обяснява с факта за края на Студената война и колапса на СССР, но и на появилите се надежди за демокрация по света.

Подобно на пясъка в пясъчния часовник, светът се плъзга към самоунищожение, заключи Бюлетинът на атомните учени, пише The Hill. За трета поредна година часовникът е на секунди, а не минути, за да покаже неотложността зад метафората колко близо е Земята до унищожение.

Борбите за власт продължават да изострят световния риск от унищожение, като удължаването ядрения договор Нов СТАРТ се компенсира от ядрените амбиции в Иран, Северна Корея, Индия и Пакистан, докато конкуренцията между САЩ, Китай и Русия само допринася за нестабилност на фронта на сигурността.

"Часовникът на Страшния съд не се настройва от добри намерения, а по-скоро от доказателства за действие или в този случай бездействие", каза Скот Д. Сейгън, професор от Станфордския университет. "Признаците за надпревара с ядрени оръжия са ясни.

Дезинформацията също изигра особено забележителна роля за поддържането на часовника в най-близката точка до полунощ в историята, като експертите отбелязват нейното въздействие върху демокрацията, изменението на климата и пандемията, с нарастващ брой хора, фалшиво вярващи в широко разпространените измами, скептични към ваксинация и незаинтересованост от ограничаване на поведението, което затопля планетата.

"Произтичащите фактори означават свят, в който различни и антагонистични политически племена живеят в собствените си фактически вселени. Това не е свят, управляван от разум или реалност и сам по себе си е екзистенциална заплаха за съвременната цивилизация, каквато я познаваме", каза Хърб Лин, старши учен по киберполитика и сигурност в Центъра за международна сигурност и сътрудничество.

Рейчъл Бронсън, президент на Бюлетина, отбеляза, че глобалните предизвикателства са се променили малко от 2021 г., когато часовникът остана на 100 секунди до полунощ в отражение на оптимизма относно избора на президент Байдън и изявленията за справяне със заплахата от ядрени оръжия чрез договор с Русия и намерение за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

"Продължаваме да вярваме, че човешките същества могат да се справят с опасностите, породени от съвременните технологии, дори във времена на криза. Но ако човечеството иска да избегне екзистенциална катастрофа, невъобразим по-голяма от всичко, което досега е виждало, националните лидери трябва да свършат много по-добра работа за противодействие на дезинформацията, да се вслушват в науката и да си сътрудничат за намаляване на глобалните рискове", каза тя.

"Пандемията COVID 19 служи като исторически сигнал за събуждане, ярка илюстрация, че националните правителства и международни организации не са подготвени да се справят със сложни и опасни предизвикателства като тези на ядрените оръжия и изменението на климата, които в момента представляват екзистенциална заплаха за човечеството или други опасности, включително по-вирулентни пандемии или война от следващо поколение, която може да застраши цивилизацията в близко бъдеще."

2020 г. бе първият път, когато часовникът на Страшния съд се премести на 100 секунди до полунощ, най-близо до крайната точка преди унищожение и първият път, когато бе в секунди, а не в минути, отразявайки неотложността на момента. Съобщението за 2020 г., направено през януари, се случи преди Световната здравна организация да обяви бързо циркулиращия коронавирус за глобална пандемия.

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

И тази година светът е на 100 секунди от "Страшния съд"

Трябва борба с дезинформацията, вслушване в науката и сътрудничество на световните лидери срещу глобални рискове