От самото начало на руско-украинската криза Анкара зае ясна, балансирана и обективна позиция, говорейки в подкрепа на върховенството на правото. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, преди разговори с руския външен министър Сергей Лавров в Москва, предава Анадолската агенция.

Според него, въпреки всички предизвикателства, Турция поддържа положителни отношения както с Украйна, така и с Руската федерация, играейки ролята на честен посредник.

Чавушоглу подчерта, че Турция е ангажирана с Конвенцията от Монтрьо за статута на проливите (Босфора и Дарданелите) и ще спазва нейните разпоредби. "С радост научихме за решението на Русия да не прекарва (военни) кораби през проливите", каза министърът.

На свой ред Лавров отбеляза, че Русия и Турция имат разногласия относно Украйна. Въпреки това, според руския министър, балансираната позиция на Анкара е от особена стойност за Руската федерация.

"Москва високо оценява отговорния подход на Анкара към изискванията на Конвенцията от Монтрьо," подчерта Лавров.​​​

Георги Димов: Турция е много зависима от Русия

Георги Димов: Турция е много зависима от Русия

Според него предложението на Турция за посредничество не е изненада

Руската агресия в Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до финансови санкции срещу Москва и предизвика напускането на глобални фирми от Русия. Повече от три милиона украинци са потърсили убежище в съседните страни.

С помощта на организацията от турска страна, руският и украинският външни министри се срещнаха в Анталия миналата седмица за първи път лице в лице от началото на войната на 24 февруари. Това стана на 10 март в кулоарите на Международния дипломатически форум в Анталия. На срещата не бе постигнат значим прогрес, но Чавушоглу я определи като "цививлизована".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че полага услилия да органзира среща между президентите на Русия и Украйна, тъй като Анкара поддържа топли връзки и с двете враждуващи страни. Засега обаче тези усилия не се увенчават с успех.

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Той заклейми демонизирането на руското изкуство и култура