Официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън заяви, че в близко бъдеще е възможно да организира среща на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски в Турция, предава ТАСС.

"Руският външен министър Сергей Лавров каза, че президентът Путин ще се срещне със Зеленски без колебание", каза говорителят на турският президент, цитиран от вестник "Джумхуриет". - "Мисля, че това е добър знак. Има причина да се смята, че такава среща ще се състои, вероятно в някакъв момент в близко бъдеще."

Той също така повтори, че Турция не възнамерява да се присъединява към санкциите срещу Русия на този етап.

Известно, е че президентът на Турция Режеп Тайип Ердоган е в добри отношения и с двамата лидери и не за първи път предлага посредничеството си.

Ден по-рано Лавров, след среща с украинския си колега Дмитро Кулеба в турския град Анталия, каза, че Путин "никога не отказва контакти". Въпреки това, както отбеляза руският министър, руските власти искат "тези контакти да бъдат организирани не заради самите контакти, а за да фиксират някои конкретни споразумения".

Огънят в Украйна няма да спре

Огънят в Украйна няма да спре

Кулеба съобщи, че Лавров не се е ангажирал и с хуманитерни коридори

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари между руската и украинската страна се проведоха три кръга на преки преговори между двете страни в Беларус, но при тях не бе постигнат почти никакъв резултат, освен отваряне на хуманитарни коридори, за чието периодично проваляне двете страни се обвиняват взаимно

Русия вече обяви официално своите искания: Украйна да впише в конституцията си, че ще остане неутрална страна и няма да членува в никакви съюзи; да признае руския суверенитет върху Крим, както и независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики".

Украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред американския телевизионен канал ABC макар и неофициално призна, че е "възможно решение" за Крим и Донбас, като се отчетат интересите на двете страни.

Герхард Шрьодер е в Москва

Герхард Шрьодер е в Москва

Ще разговаря с Путин за Украйна

Израелският премиер Нафтали Бенет се опита да посредничи като посети Москва и разговаря с руския президент, след което проведе разговори и с украинския държавен глава. Периодично се провеждат телефонни разговори между европейските лидери - предимно френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, които разговарят по телефона както с Путин, така и със Зеленски, но засега тези преговори също не водят до пробив.