Чешката република вече няма оръжия в складовете си, които би могла да прехвърли в Украйна, така че сега правителството намери алтернатива. Това говори пред чешката телевизия министърът на отбраната на страната Яна Чернохова, пише Ceske Noviny.

Според нея компаниите, произвеждащи оръжия, получават лицензи за износ, за да доставят своите продукти в Украйна, по-специално в рамките на международни партньорства с правителствата на други страни.

"Остана малко военно оборудване, което бихме могли да изпратим в Украйна. От друга страна, ние ще се опитаме да компенсираме невъзможността да изпратим оборудване от нашите запаси (тъй като не искаме да застрашим нашата отбранителна способност) с лицензи за износ, предоставяме на частни компании", отбеляза Чернохова.

Тя обясни, че Чехия разполага със свободен производствен капацитет, за да помогне на Украйна чрез частни компании, за което знаят и партньорите в чужбина. Чернохова припомни, че по-рано Дания е изпратила на Украйна 50 бойни машини на пехотата, 2500 пистолета, 7000 пушки, 500 леки картечници и 500 снайперски пушки, които са закупени от чешки производители.

Швейцария обеща повече подкрепа за Украйна

Швейцария обеща повече подкрепа за Украйна

Президентът Ален Берсе посети Киев

Както писа УНИАН, президентът на Латвия посочи къде ЕС може да "намери" допълнителни снаряди за Украйна. Според него страните от ЕС все още продължават да продават боеприпаси на трети страни по търговски договори, въпреки недостига на снаряди за Украйна.

Също така ви казахме, че Франция отказва да закупува боеприпаси за Украйна изключително в Европа и сега ще ги купува и в други региони на света. Това е значително отклонение от традиционната политика на Франция за предпочитане на европейските оръжия и боеприпаси.