Депутатите в горната камара - Сената на Чешката република - гласуваха с малък брой против ратифицирането Истанбулската конвеция - межународен договор насочен към предотвратяване на насилието срещу жени, предава "Ройтерс".

Гласуването се състоя късно в сряда, като два гласа не стигнаха за ратификацията, оставяйки Чешката република сред малцинството европейски държави, които са подписали договора - Истанбулската конвенция - но не са го ратифицирали.

Конвенцията, изкована от Съвета на Европа и десетките му държави-членки, признава насилието срещу жени като нарушение на човешките права и обхваща различни форми на насилие, основано на пола.

Той беше подписан за първи път в Истанбул през 2011 г. и влезе в сила три години по-късно.

Чешките консерватори възразиха срещу договорът, като казаха че той се отклонява от това, което те наричат ​​"традиционни роли" за мъжете и жените в обществото, и казват, че не е намалило насилието в страните, които са го ратифицирали.

Чешкият министър по европейските въпроси Мартин Дворжак нарече отказа "международен позор".

"Изпращаме много лош сигнал на жените и момичетата, че не смятаме за необходимо да защитаваме жертвите на домашно насилие", каза той в публикация в платформата за социални медии X.

Премиерът Петр Фиала, цитиран в интервю за таблоида Blesk, каза, че отказът не е сигнал и няма да повлияе на борбата на страната срещу насилието и съществуващите закони. Необходим е по-широк дебат за бъдещата му ратификация, каза той.

Гласуването в Сената означава, че долната камара на парламента вероятно няма да се занимава с договора сега, каза агенция CTK, като не стана ясно кога законодателството ще бъде предложено отново.

Гласуването обаче не означава, че Чешката република категорично е отхвърлила или се отцепила от договора, който подписа през 2016 г.

Повечето държави от Европейския съюз са подписали и ратифицирали договора, но Словакия също не го е ратифицирала.

През 2021 г. Турция сама се оттегли от договора.

21% от жените в България са яли шамари от партньора

21% от жените в България са яли шамари от партньора

По данни на Евростат