Изтичането на класифицирана информация от държавните агенции до медиите е проблем, който трябва да бъде решен в Чешката република. Това съобщава Иржи Овчачек от пресцентърът на президента Милош Земан, в интервю за радио ZET, цитиран от ТАСС.

"Имаме проблем с изтичането на информация от различни държавни места в медиите. Този проблем трябва да бъде решен."

Коментирайки експулсирането на двама руски дипломати след публикация в седмичника Respekt за доставката на рицин в Прага за отравянето на трима общински политици говорителят на Земан обасни, че оповестяването на тайната информация на разузнаването изключва възможността за "спокойно разследване на този случай". "И не бихме били в ситуацията, в която се намираме сега".

"Искам да подчертая, че президентът е много добре информиран за цялата ситуация. Изглежда, че решението, което беше избрано (експулсиране на дипломати), беше единственото възможно", допълва Овчачек.

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Служител на руското посолство е разпространил фалшива информация

Седмичникът Respekt съобщи, че чешките разузнавателни служби подозират, че руски агент е изпратен в Прага, за да отрови шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чешката полиция засега не е открила доказателства за руски заговор за отравяне на пражки служители.

Лавров се подиграва на Чехия, че някой руснак ще трови кмета на Прага

Лавров се подиграва на Чехия, че някой руснак ще трови кмета на Прага

Тоест, чешките власти забелязват руснак с отрова и просто го пускат, в това няма смисъл