Външното министерство на Чехия е било обект на кибератака през последните седмици. Това обяви първият дипломат на Чехия, цитиран от "Ройтерс".

Любомир Заоралек е заявил пред журналисти, че експертите на ведомството му смятат, че атаката е била извършена от чужда държава и я определи като "много сложна", добавяйки, че "методът на атаката много прилича на атаките срещу интернет системата на Демократическата партия в САЩ", която беше атакувана от руски хакери, подкрепени от руските власти. 

Хакерите са ударили десетки имейл акаунти, включително собствената електронна поща на министъра, уточни Заоралек.

Чешкото външно министерство е засякло кибератаката в началото на януари тази година и е проучвало хакерите в продължение на няколко седмици. Тяхното разследване показало, че хакерите са проникнали през въшната имейл система на ведомството, но не са могли да се доберат до секретна информация. Вътрешната система за имейл кореспонденция, която съдържа по-чувствителна информация, не била пробита според министъра.

В Чехия ще се проведат парламентарни избори по-късно тази година.

Няколко европейски страни, включително Германия, Франция и Холандия, предупредиха за опасността от кибератаки, които да се опитат да подрият изборите в тези страни.